Sunday, March 7, 2021

Carol - Patricia Highsmith

 


  • Engelsk
  • 5.-7. marts
  • 320 sider
  • Originaltitel: Carol

Jeg havde for lang tid siden optaget Carol som film, da den blev vist i TV; men aldrig fået set den, da jeg jo kun yderst sjældent tænder for det apparat. 

Nu faldt jeg så over bogen under årets forsinkede bogudsalg til en meget fordelagtig pris.

Det viser sig så at være en absolut banebrydende roman; udgivet i 1952 under titlen Price of Salt og under et pseudonym for ikke at spolere forfatterens gode navn og rygte. Det er utopisk at tænke således i dag; men for snart 70 år siden var homoseksualitet en sygdom, en anormalitet, noget, der kunne kureres med elektrochok og deslignende.
Bogen solgte dog forrygende, inden den i 1990 blev genudgivet under det nuværende navn Carol, som også er navnet på én af de to centrale skikkelser.

Therese er en ung kvinde, som er flyttet til New York for at slå igennem som scenograf. Mens hun venter på den store chance arbejder hun i et stormagasin op til juletravlheden, og ser sin kæreste Richard. Hun er ikke forelsket i ham; det ved hun - og de få seksuelle oplevelser, de har haft, var langt fra mindeværdige for hende. Måske udelukkende fordi hun fandt det ubehageligt?!

En dag træder Carol ind i forretningen; en smuk kvinde i 30'erne; tydeligvis velstående og udstrålende en kølig elegance - valget af Cate Blanchetti i filmatiseringen er ganske enkelt som man forestiller sig hende i bogen (uden at have set filmen). Therese rammes af en uforståelig tiltrækning, og sender hende et uskyldigt julekort for at takke hende for handlen.

Det bliver starten på deres venskab; selvom Therese hurtigt opdager, at hun er smaskforelsket.

Carol inviterer hende hjem i hendes store hus, hvor hun bor alene under sin separation fra sin mand. Therese møder veninden Abby, som virker lidt fjendsk overfor hende - og hun introducerer selv Richard til Carol. De tilbringer al deres tid sammen, og endelig må  Therese gøre det slut med Richard, som intet fatter.

De to kvinder rejser afsted på en road trip gennem USA; og her sker det endelig! De bliver elskende og alt er skønt; men det udvikler sig hurtigt til en roligere version af Thelma & Louise, da de opdager, at eksmanden har sat en detektiv i hælene på dem. Det virker jo absurd i dag?

Men målet var, at beviset for denne usædelige affære ville bevise hendes manglende moral og dermed uegnethed som mor til deres fælles barn. Faderen ville med andre ord få fuld forældremyndighed.

Det udvikler sig til lidt af en gyser fra det punkt; og man føler forfærdeligt med de to kvinder, der må leve under den trussel ikke at kunne leve frit. Man glemmer konstant den kamp homoseksuelle har kæmpet for - og at det ikke er særlig lang tid siden endda.

Romanen må have været chokerende for den tids normer; ikke mindst på grund af slutningen - jeg var spændt til sidste side! Sproget er moderne, og i modsætning til min haitianske læseoplevelse, som er knap et årti yngre, så er dette en bog, der er fuldt ud lige så læsbar i dag. Om jeg skal se filmen nu, ved jeg ikke - måske ... for hvis de kan formå at skabe den underspillede gnist og datidens sociale normer, så må det være det værd. Men bestemt værd at læse og minde sig selv om, at i går ikke var lang tid siden - og der altså er en grund til, at vi stadig skal markere denne frihed for mennesker.

No comments: