Thursday, March 18, 2021

Vi er kortvarigt smukke her på jorden - Ocean Vuong

 


  • Engelsk
  • 15.-17. marts
  • 256 sider
  • Originaltitel: On Earth We're Briefly Gorgeous

James McBride skrev i 1995 sin hyldest til sin mor, som han oplevede det at vokse op som barn af et blandet ægteskab, og i fattigdommen, som karakteriserede det sorte USA. Men USA er et land med mange minoriteter og mange historier, der har formet dem.

En anden stor minoritet er der estimeret mere end 2 millioner vietnamesere; og mange af dem er resultatet af forhold mellem vietnamesiske kvinder og amerikanske soldater undre krigen, der varede flere årtier. Der var et vanvittigt tabstal af civile vietnamesere, men også et enormt antal amerikanske soldater, der døde - et faktum, der selvfølgelig prægede amerikanernes syn på disse tilflyttere. Men de var heller ikke velsete i Vietnam - lidt som vi havde "feltmadrasser" i Europa efter 2. Verdenskrig.

Ocean Vuongs mormor var en af dem, som fik et barn med en amerikansk soldat og endda giftede sig med ham. Men han blev lokket tilbage til USA af familien, og pludselig var det umuligt at returnere til Vietnam. Ocean Vuongs mor blev også mor i en tidlig alder med en voldelig mand; og endelig flygter de til først en lejr i Filippinerne, og endelig til USA, da Ocean er en lille dreng.

Han vokser op med de to kvinder, der er fysisk og pyskisk præget af krigen - moderen Rose og bedstemoderen Lan. Han får at vide, at han skal være usynlig for dem, der ikke kan lide dem - men han skal også fungere som tolk for de to kvinder. De taler engelsk - dårligt - men ingen af dem har lært at læse og skrive.

Hele bogen er et brev til moderen, hvor han genfortæller sin version af den barndom og de minder, der skabte ham. Kvinderne, der farer sammen ved lyden af fyrværkeri, der trigger alle deres krigstraumer.
Hans spæde homoseksuelle debut med vennen Trevor, der ender med at dø af en overdosis. Og alle de andre, der dør af overdosis - fordi det er amerikansk nedre middelklasse, hvor pengene er hårdt tjente, fædrene har PTSD efter krigstjeneste og eskapisme er ungdommens løsning.

Bogen skifter i stil; der er kapitler, der er ren prosa - hvor ordene står alene, og udfordere sprogets skønhed. Der er detaljerede homoerotiske beskrivelser af de to teenageres udforskning af sex; og Trevor, som mener, at han ikke reelt er homoseksuel. Muligvis regner Ocean Vuong ikke med, at moderen skal have alle disse detaljer, for selvom han laver sin coming-out, så er han ikke klar til at dele alle detaljer med hende. Et af hans tidligere udgivne digte er i sin helhed med i et af disse kapitler, hvor man forstr dybden af hans kærlighed til og afhængighed af Trevor.

Også et andet af hans digte vidner om de stærke tråde tilbage til Vietnam og hans søgen efter en identitet, og problemerne med narko. Det er råt og stærkt og uendeligt smukt.

Det er også en kritik af det amerikanske samfund; som Trevor, der blot får ordineret smertestillende for en brækket ankel men ender som narkoman og dør. Samtidig skovler medicinalfirmaer milliarder ind, og lægerne er medskyldige i disse narkoproblemer.

En fantastisk stærk bog; fuldt fortjent en af de mest omtalte bøger i 2020!

No comments: