Sunday, August 19, 2018

Maigret i Vichy (Maigret LXVII) - Georges Simenon



























  • Fransk
  • 18.-19. august
  • 189 sider
  • Originaltitel: Maigret à Vichy

Maigret er igen ude af sin komfortzone - i mere end en forstand.
Hans læge har ordineret en lang ferie kombineret med et kurophold i Vichy; hvor man drikker vand fra byens kilder - og absolut ikke nogle øl, vin, apéritif eller noget andet. Og så er han jo væk fra sit kontor i Paris og skal holde ferie fra forbryderne.

Maigret og fruen spadserer byen tyndt, og drikker vand. De observerer alle de andre kurgæster, og efter nogle dage begynder de jo at møde de samme ansigter, og lægger mærke til folks opførsel. Især en enlig dame pirrer deres nysgerrighed - hun sidder altid helt alene, ranl som et strå og virker yderst tilfreds med kun at være i sit eget selskab.

Pludselig findes denne dame myrdet i sin lejlighed; der er ingen tegn på tyveri, men morderen har ledt efter noget!

Maigret bliver uofficielt involveret i opklaringen; juridisk kan han ikke blande sig eller afhøre - men han kan jo godt komme med fif til sin lokale kollega.

Den myrdedes søster dukker op, og kommer med virkelig modstridende forklaringer - var søstrene tætte eller så de aldrig hinanden? Havde søsteren en elsker? Hvor kom alle de kontanter fra, som den myrdede placerede i banken med jævne mellemrum?

Den yngre søster har født et barn, som blev bortadopteret - men døde som spæd. Har dette nogen forbindelse til mordet?

Maigret når frem til, at det må være en kurgæst, som er i byen for første gang og ser hende - og genkender hende. Morderen forsøger at finde søsteren og det kræver en del telefonopkald - som han jo ikke kan foretage fra sit hotelværelse, så det må foregå fra en telefonboks. Og sådan finder de ham ...

En stakkels mand, som er blevet snydt af de to søstre - eller primært den myrdede. som i femten år har ladet ham tro, at det var hende, der havde født et barn. Hun lod ham tro, at barnet var hos hende og sendte detaljerede rapporter om barnets velfærd - og modtog til gengæld mange børnepenge... for et dødt barn!

Da manden endelig ser hende i byen, tror han, at han kan møde sin søn - men da hun ikke vil tale, kvæler han hende i effekt. Det er en tragisk - men særdeles velkonstrueret historie; det gør noget godt for Maigret at komme væk fra byen, må man sige!

No comments: