Friday, May 6, 2016

Voyager avec Simone de Beauvoir  • Fransk
  • 1. - 6. maj
  • 281 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

At købe denne bog var næsten lige så stor en oplevelse som at læse den! Da jeg var i Paris for to uger siden, var vi i den enorme Louis Vuitton-forretning på Champs-Elysées ... for at kigge på andre ting. Men så opdagede jeg deres lille bogafdeling, hvor de blandt andet har udgivet en række rejsebøger baseret på kendte forfatteres rejsebeskrivelser. Disse er samlet i meget smukke bøger med indledende forklaringer til beskrivelserne, og illustreret med meget smukke fotos. Jeg faldt for Simone de Beauvoirs udgave - men selve købet og hele ceremonien omkring det var så kompliceret, at det er yderst tiltrængt med kaffe og vand, og hvad de ellers tilbyder undervejs. Det tog ca. 20 minutter at betale og pakke ind; til gengæld har jeg vist aldrig fået så fornem en indpakning. Selve 'kvitteringen' kom i en reliefpræget konvolut med visitkort til sælgeren og bogen indpakket i silkepapir og i en kæmpe æske med lædersnore omkring. Det er sandelig noget andet end hos Bog & Idé!
Men bogen var så sandelig også pengene værd (og faktisk var den jo slet ikke dyr - 26 EUR) - selvom det tog mig uendelige dage at komme igennem den. Det var dage, hvor jeg midt i Beuavoirs eksistentialisme sad vagt ved en telefon og til sidst ved en hospitalsseng for at vente på en eksistens, der sluttede. Det er ikke befordrende for læselysten, men hjælper til at tage tankerne fra det tunge.

Nu er Beauvoirs rejsebeskrivelser ikke noget man ville forbinde med Louis Vuitton rejsebagage - for hende og Sartre yndede nemlig i høj grad de interimistiske rejser. Turene over grænsen til det frie Frankrig under krigen for at hente mad. Eller lange vandreture med overnatninger under åben himmel, som især Beauvoir var meget glad for i sine yngre dage. 

Og så var der selvfølgelig rejserne til USSR, Cuba og Kina, hvor de ledte efter den ultimative statsform, som harmonerede med deres livssyn. Det var ikke altid nemt at vende tilbage fra de rejser selvfølgelig, da den franske stat holdt godt øje med dem. Beuavoir er en fantastisk rejseskribent med de observationer, hun gør sig. Ikke alt faldt i hendes smag - Afrika siger hende intet - men hun beskriver med en stor indlevelse alt, hvad de oplever. Flere af oplevelserne er gengivet i hendes romaner, men til tider så gennemskuelige for vennerne, at det ikke altid gik godt. Hendes amerikanske elsker Nelson Algren endte således deres forhold efter en lidt for detaljeret beskrivelse af ham i en roman.

Rejsepartneren var som regel Sartre, men også hendes elskere af det ene eller det andet køn; og hvis de ikke er med, sender hun lange detaljerede breve hjem. De levede jo så absolut et specielt liv; som da hun på et tidspunkt sender et brev hjem til Sartre for at fortælle, at hun nu endelig har erobret en af deres fælles venner. Der var ikke mange tabuer i det forhold, hvor de også til tider delte elskerinder.

Selve konceptet med denne bogserie er ret fascinerende, og der er flere andre, jeg meget gerne ville eje såsom Conrad. Men det vil nok kræve en rejse til Paris - og en god portion tålmodighed til indpakningsceremonien.

No comments: