Monday, September 9, 2024

Les tourmentés - Lucas Belvaux

 


  • Fransk
  • 8.-9. september
  • 352 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat
Hvor meget er et liv værd? 

Fra første sætning ved man, at det bliver intenst og nådesløst. Korte sætninger nogle gange kun med et enkelt ord. Præcist og skarpt. Og barskt!

Skender og Max er tidligere legionærer og lejesoldater; de har dræbt og deltaget i krige flere steder i verden, og der er en pris at betale for den slags. For Skender betyder det, at han ikke kan få dagligdagen med kone og to børn til at hænge sammen; der er for mange spøgelser. Han bor på gaden, og ser sin familie de gange, han kan præsentere sig nogenlunde ren og pæn. Max er blevet butler og altmuligmand for en rig ung enke, som lever isoleret på et gods.

Madame går på jagt; men mangler også noget i sit liv, som viser sig at have været særdeles barsk på sin egen måde. Så da hun beslutter sig for at ville prøve at jage et menneske, bliver det Max' opgave at finde byttet. Valget falder på Skender.

De sætter prisen til 3 millioner euros, og betingelserne er at mødes i en isoleret skov i Østeuropa et halvt år senere. Skender har ingen våben til at forsvare sig, og Madame har 30 dage til at finde og dræbe ham med hjælp fra sine to hunde.

Skenders liv er så håbløst, at han ser denne mulighed for at give pengene videre til sin kone og børn - han kan således reparere noget af det forsømte, tror han. Han får en million allerede, da aftalen indgås og bruger dem straks til at få styr på sig selv og sit liv. Han opfinder et arbejde, og imens han træner sig fysisk op til jagten, genetablerer han forholdet til familien. Han køber et hus, som de sætter i stand. Han lærer sine børn at kende, og genopliver kærligheden til konen.

Max er mellemmanden og vennen. Han se Skender i dette nye liv, og samtidig hjælper han Madame med at komme i form til at dræbe ham. Det er en ubærlig situation, og han forsøger til sidst at tale Skender fra det. Men Skender er ikke soldat for ingenting. Hvis han skal leve, skal han vinde jagten på retfærdig vis. Man sidder med hjertet oppe i halsen hele tiden - venter på, hvornår jagten starter og med angsten for, at det skal ende galt - for hvordan kan det andet?

Det ender dog helt anderledes; men også med konsekvenser for Max og Skenders venskab. Man kan ikke ustraffet sætte sig til dommer over andres liv - men de finder alle fred med sig selv og slipper ud af de plagede sjæle, de bar rundt på. Men med et bristet venskab til følge.

Det er en meget psykisk interessant bog og med en god del spænding uden at være en krimi. Forpustende intens!

No comments: