Friday, September 27, 2024

Har du selv haft en familie - Bill Clegg

 


  • Engelsk
  • 26.-27. september
  • 304 sider
  • Originaltitel: Did You Ever Have A Family

Hvordan definerer man familie? Det er nok kernen i denne fine roman om sorg og om at finde sig selv igen?

Der er mange stemmer til at fortælle historien, og hver især har de deres version af familie. Det er ikke en kliché, når man siger, at sin familie kan man selv vælge og nogle gange er det ikke dem, man er blodsbeslægtede med.

June er en midaldrende fraskilt kvinde, der er flyttet til den lille by, hvor der bor relativt få mennesker året rundt men som befolkes af byfolket i weekender og ferier. Hun har fundet sammen med den tyve år yngre Luke, hvis mor Lydia var byens sladderemne, da han blev født. Lydia var gift men Luke var med al tydelighed ikke mandens barn, da han var halvt sort. 

Nu er Junes datter kommet hjem for at fejre sit bryllup, og aftenen inden festen sover datteren, brudgommen, Luke, June og hendes eksmand i huset, da noget kortslutter og huset brænder ned til grunden. Den eneste overlevende er June. Snakken går hurtigt - Luke havde en fortid med stoffer - måske? Er det hans skyld?

June selv flygter blot fra byen og indlogerer sig på et hotel langt fra alting med udsigt over havet. Her holder hun sig for sig selv, og taler kun med Cissy, som kommer for at gøre værelset rent. Hotellets ejere, et lesbisk par, kender ikke hendes historie - men fornemmer, at der er noget, der skal bearbejdes.

Historien fortælles som sagt af alle disse forskellige stemmer samt en ung dreng, der viser sig at spille en rolle i branden. Vi hører også versionen fra Lukes biologiske far om mødet med Lydia tredive år tidligere; alle små bidder, der svæver omkring dem for at stykke et billede sammen. Bid for bid får vi deres livshistorier og smerter, men også historien om, hvad der virkelig skete den nat.

Det er en lille hurtig læst roman, men som vinder ved hvert kapitel. Jeg var lidt skeptisk i starten; men den ramte noget i mig - netop det, at familierelationer kan være komplicerede. At vi skal tilgive og elske. At vi kan vælge vores relationer - og kalde dem for venner eller familie. Det er vores valg at finde de mennesker, der er gode for os. 


No comments: