Wednesday, September 25, 2024

L'ambition (Les trafiquants d'éternité I) - Amélie de Bourbon Parme

 


  • Fransk
  • 22.-25. september
  • 560 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat
For nogle år siden læste jeg Hilary Mantels biografi af Cromwell; den magtfulde engelske minister under Henry VIII; det var en fængslende renæssanceberetning lige som jeg elsker dem. Det tog mig dog også en del år at komme igennem den, da sidste bind var meget længe om at udkomme. 

Alligevel har jeg nu kastet mig ud i en lignende trilogi med fare for at skulle vente i evigheder!

Denne biografi handler om den italienske kardinal Alessandro Farnese, der senere bliver pave under navnet Paul III i 1534. I første bind møder vi ham i 1486, hvor han smides i det berygtede Engelsborg-fængsel i Rom som gidsel for broderens støtte til den forkerte side i krigene, der hærger de italienske stater. Han formår dog at flygte og skjuler sig i nogle år i Firenze, som dengang var en selvstændig bystat under styre af Lorenzo Medici.

Men hans ambition er at komme op i magtsystemet i kirken, og her bliver søsteren Giulia pludselig et betydeligt strategisk våben, da den langt ældre pave Alexander VI - den spanske kardinal Rodrigo Borgia - forelsker sig i hende. Det er en noget anderledes katolsk kirke i renæssancen - paverne var ikke gift, men de levede et så løssluppent liv, at det overstiger alle moralske grænser. Det var ikke unormalt, at både kardinaler og paver levede sammen med deres elskerinder, og anerkendte de børn, der blev født.

Alexander VI overgik dog langt de fleste og hans børn blev ikke alene anerkendt; han arbejdede også åbenlyst på at give dem magtfulde positioner i samfundet. Farneses søster bliver dermed hans vej til at blive valgt til kardinal uden dog at have taget præstevejen til rollen, selvom hans liv er noget mere seriøst. 

Det er et politisk rænkespil som involverer europæiske magtkonstellationer og alliancer, og herredømmet over italienske stater. Det er Rom i en absolut depraveret udgave, hvor der ydermere er stor modstand mod at have en spansk pave.

Farnese kommer til live i denne biografi om ham og hans tid; første bind slutter med Alexander VI's død og ikke mindst enden på Borgia-familiens styrke. Samtidig har han selv indledt et forhold til Silvia Ruffini, som han nu installerer i sit palæ midt i Rom. Det er stadig langt fra det smukke palæ, vi kender i dag - med tiden og pengene begynder han at dekorere det med hjælp fra tidens største kunstnere og i dag er det kendt som Palazzo Farnese - eller den franske ambassade i Rom på Campo dei Fiori.

Jeg var helt opslugt af denne historie; og nu skal jeg så vente på næste bind, som dog udkommer til oktober - men ikke i paperback.    

No comments: