Thursday, September 5, 2024

Chef - Gautier Battistella

 


  • Fransk
  • 3.-5. september
  • 312 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Med mellemrum hører man om kokke, der beder om ikke at være med i berømte madguider. Man hører om kokke, der begår selvmord af stress over miljøet eller efter at have mistet en stjerne i fx Michelin-guiden. Det er emnet for Battistellas bog om det barske miljø i den gastronomiske verden.

Battistella har selv arbejdet for Michelin-guiden i mange år, og kender om nogen miljøet indefra. Dog nævnes netop Michelin ikke ved navn i bogen - men man er ikke i tvivl om, at det er netop denne guide, der er tale om.

Paul Renoir er stjernekokken og selvom hans historie kan minde om fx Bernard Loiseau, så er han fiktiv. Mange levende og reelle kokke figurerer dog i bogen såsom Paul Bocuse, Michel Guérard, Marc Veyrat, Alain Ducasse osv. 

Renoir er ved at optage en serie til Netflix, der skal fortælle hans livshistorie, da han pludselig begår selvmord og efterlader sin kone, datter og kokketeam i chok og med arbejdet med at fortsætte restauranten og bibeholde stjernerne. Han er kåret som verdens bedste kok, han har vundet og tabt stjerner og været gennem hele spektret af sprut, stoffer og overflod. Men også ekstremt hårdt arbejde og en intens kærlighed til maden.

Bogen skifter mellem nutiden efter selvmordet, hvor restauranten skal føres videre og der opstår konflikter mellem de kokke, der mener, de er den rigtige og værdige arvtager og konen, der har finansielle problemer. Parallelt fortæller Renoir sin livshistorie fra hans bedstemor lærte ham at lave og elske mad; det er den b-roll som Netflix optog, og nu bliver hans testamente.

Det er en historie om fantastisk mad - man kommer savlende gennem visse kapitler. Men også historien om de personlige ofre, det kræver at opnå stjernerne og så beholde dem. Hvor hurtigt man kan falde i unåde i den branche, og blive en paria i miljøet. Hvordan gastronomien udvikler sig fra det klassiske franske køkken til molekylærgastronomi og restauranter, der vil blive til laboratorier. Et lille hint til Noma måske?

En historie, der nydes som et godt måltid - med en bittersød dessert!

No comments: