Thursday, January 19, 2023

Kunsten at leve godt - Rolf Dobelli

 

  • Engelsk
  • 13.-19. januar
  • 272 sider
  • Originaltitel: The art of the good life

Et bogudsalgskøb til beskedne 45 kroner; så både impulsivt og uden for høje forventninger. Sådan er det jo med den slags bøger - man føler altid, at man selvfølgelig ved det hele. Men nogle andre har iscenesat og formuleret det på en konstruktiv måde. Således er det også med schweiziske Dobellis bog, som åbenbart er en form for opfølger på andre bøger om at handle klogt og tænke klart. 

Jeg startede først med at læse slavisk fra ende til anden; men det fungerede ikke. Bogen er inddelt i 52 små kapitler på fire sider hver; så jeg ændrede det til at læse 5-6 kapitler hver morgen inden arbejde. Så var der også tid til at eftertænke hans idéer.

Som sagt er meget af det jo gammel vin på nye flasker; men det betyder ikke, at det ikke er godt at blive mindet om det. Han har nogle gode pointer om vores adfærd - vi jagter luftkasteller til tider, og sidestiller det gode liv med materielle goder. Vi sammenligner os med andre med hvem vi intet har tilfælles; og lade os overpåvirke af fx sociale medier.

Der virker hans råd virkelig fornuftige om at tage et skridt tilbage, sætte forbrugsforventningerne lidt ned og nyde livet på en mere nær måde. Det kan man jo ikke takke nej til, vel?

Han bruger nogle ganske interessante kilder og eksempler - det går fra alt fra antikken til helt moderne eksempler. Han trækker også måske lige lovlig meget på Warren Buffett og hans partner Charlie Munger, som begge er finansinvestorer. Det virker umiddelbart ikke som de bedste rådgivere indenfor det gode liv; men sammenholdt med hans forkærlighed for de gamle græske filosoffer giver det overordnet mening. Men hans tilbedelse af Buffett er måske lige i overkanten.

Det er virkelig ikke rocket science; det er dog gode råd og underholdende iscenesat.

No comments: