Wednesday, September 8, 2021

Soul Tourists - Bernardine Evaristo

 

  • Engelsk
  • 7. - 8. september
  • 304 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg opdagede Evaristo i 2019, og har siden opsøgt flere af hendes romaner. Nu er jeg tilbage i 2005, og hendes stil var noget anderledes, selvom man allerede aner den specielle prosa hun også benytter i The Emperor's Babe. Hun eksperimenterede allerede her med genrer, og det er virkelig interessant for læseren.

Historien er måske ikke så sammenhængende og fængende som i hendes senere romaner, men hun er tro mod sine afrikanske rødder.

Stanley Williams er i starten af 30'erne, da hans far dør og efterlader ham en lille arv. Han er tilhænger af orden og forudsigelighed i alle livets forhold - indtil han møder Jessie på en halvskummel bar. Hun er noget ældre end ham, og en afdanket sanger, der nu ernærer sig som bartender osv.

Jessie får ham dog overtalt til at rejse ud i verden og bruge pengene; det bliver til en road trip tværs gennem Europa med kurs mod Mellemøsten. Jessies ultimative mål er at sejle til Australien for at genforenes med sin søn. De bliver elskere - og Jessie sætter sine kløer godt fast i ham; hun tror på den sidste store kærlighed.

Men Stanley trives ikke helt med deres autocamper som bopæl - og ikke mindst Jessies evner til at bruge hans penge. Så de skændes og skilles. De genforenes og elsker. Men i sidste ende holder det ikke; men der er et aspekt af dannelsesrejse i det for dem begge - for deres livssyn og ikke mindst livsstil er udfordret og forandret.

Den er absolut ikke på højde med de senere romaner; og det er helt fint - der er en udvikling i hendes forfatterskab og det er tydeligt at mærke samtidig med, at hun er trofast overfor sine kerneemner i den afroamerikanske kultur. 

No comments: