Monday, September 6, 2021

The Paper Palace - Miranda Cowley Heller

 

  • Engelsk
  • 1. - 6. september
  • 400 sider
  • Dansk titel: Endnu ikke oversat

Sommer efter sommer er det det samme - Elle tager ud i familiens gamle sommerhus ved Cape Cod sammen med manden Peter og deres tre børn. Det har de gjort stort set hver sommer i hendes 50-årige liv, og oftest starter Elle dagen med en svømmetur. Således også denne morgen, hvor hun er den første oppe efter en festlig aften sammen med vennerne Jonas og hans kone. Men aftenen inden havde hun også sex med Jonas - hendes barndomsven. En forløsning på årtiers romantisk spænding imellem dem.

Historien udfolder sig over blot 24 timer - fra Elle står op til en dag, hvor hendes liv har taget en dramatisk ændring til næste morgen, hvor hun vågner med et klarsyn på livet.

Historien skifter mellem dagens gøremål - som involverer hendes excentriske mor Wallace, manden og selvfølgelig vennerne, som de mødes med på stranden. I tilbageblik fortælles Elles familiehistorie - om en skilsmissefamilie, hvor forældrene går i vidt forskellige retninger. Faderen er den svage, som aldrig formår at tage faderrollen overfor Elle og søsteren. Moderen har mange forhold - men ikke mindst til kunstneren Leo, som bringer stedsøskende ind i familien. Det får tragiske følger for Elle, og former hendes syn på mænd for resten af livet.

Det er også som teenager, at hun møder Jonas, som er to år yngre. Som de vokser op, er der en klar tiltrækning mellem dem - men også Elles traumer. Og senere er der blot livet, som trækker i hver sin retning, og så møder hun Peter i London, der er så anderledes for det, hun kender fra mændene i hendes egen familie.

Peter bliver således den stabile enhed, som er der altid - året rundt! Og Jonas er sommeren, varmen, spændingen... men Elle vil ikke gå i forældrenes spor og lade sig skille.

Det er dog mere komplekst end som så, og som vi læser tilbageblikkene forstår vi bedre Elles tanker. Det er en melankolsk og intens stemning; man fornemmer sensommeren i sommerhuset og alle de tidligere somre der. 

Afslutningen er meget tvetydig - men læser man den grundigt, og husker man forordet (eller bladrer tilbage) er der klare indikationer fra Heller om, hvad der sker. Og det er lige præcis som det skal være! Kan varmt anbefales, hvis og når den udkommer på dansk - men selvfølgelig bedst på engelsk!

No comments: