Monday, July 2, 2018

Maigret og spøgelset (Maigret LXII) - Georges Simenon  • Fransk
  • 1. juli
  • 185 sider
  • Originaltitel: Maigret et le fantôme

Netop dette Maigret-mysterie fandt jeg uhyre interessant, da det berører kunst! 

Maigret bliver vækket en morgen af hans betjent, Lapointe - en af kollegerne er blevet skudt på åben gade, og er nu på operationsbordet. Det drejer sig ikke om en direkte kollega, men derimod Lognon, som er betjent i det 18. arrondissement. Lognon er Paris' mest uheldige betjent! I årevis har han forsøgt at få en stilling i hovedkvarteret - men består aldrig prøven. Så han forsøger sig med at finde en sag, han kan opklare på egen hånd, så han kan få den berømmelse, der kan give ham stillingen. Hans kone er kronisk syg - og han står for alt det huslige (hvilket vores macho-Maigret jo ikke helt kan lade være med at more sig over!).

Og nu er han skudt fordi han var på vej ud fra en ejendom, hvor han besøgte en ung kvinde. Først skaber det røre - havde han virkelig en elskerinde? Eller var det igen sololøb for at opklare en sag? Hans eneste ord var "spøgelset".

Maigret rykker hurtigt og mysteriet er opklaret inden 24 timer. Lognon sad i den unge kvindes lejlighed og observerede lejligheden overfor. Der bor en rig hollænder med sin langt yngre hustru, som tilsyneladende maler i et kæmpe atelier, som vender ud mod gaden - iklædt en lang hvid flagrende gevandt .. som kunne ligne et spøgelse. Hollænderen selv er kunstsamler og investerer i kunst fra anden halvdel af det 20. århundrede - Van Gogh, Gauguin, Picasso etc.

Maigret finder hurtigt en del mysterier i huset, og den unge hustru er desuden kendt af politiet i forvejen. Hun har i mange år haft en affære med en notorisk kriminel. Nu finder Maigret desuden et link til den amerikanske kunstkritiker Ed Gollan, som er i byen. 

Ved at stykke alle bidderne sammen finder Maigret frem til en interessant handel af falske malerier. Hollænderen har selv fået afsløret et falsk van Gogh-maleri - og der fik han ideen til denne form for forretning. Det har til alle tider været fristende for kunstelskere, da der jo er et begrænset antal af disse værdifulde malerier på markedet. 

Der er mange kendte falsknere i historien, og en af de mest berømte er Yves Chaudron, som pudsigt nok kaldes spøgelset, da der er delte meninger om den historie er sand. Han skulle have forfalsket Mona Lisa i 1910. Den historie har Maigret selvfølgelig kendt. En anden berømt falskner er Han van Meegeren, som primært forfalskede Vermeer-malerier i 1930'erne og 1940'erne - og som jeg har læst en roman om. Han blev primært faldet af at sælge en forfalskning til Göring!

Også den historie kendte Maigret selvfølgelig - og han har uden tvivl fundet inspiration i en eller begge af disse mediehistorier?

Under alle omstændigheder opklarer Maigret sagen - mens Lognon er på hospitalet; han er virkelig en uheldig mand, den Lognon!

No comments: