Monday, October 13, 2014

Bellman & Black - Diane Setterfield  • Engelsk
  • 9.-12. oktober
  • 407 sider
  • Dansk titel: Endnu ikke oversat

En morgen dræber den ti-årige William Bellman en ravn med en slangebøsse og høster behørig beundring fra sine kammerater. Men hvad med fuglene - glemmer deres venner, at de mistede en af deres egne?

Det er absolut en lidt fantastisk fortælling men også historien om at leve med skylden og blive sin gæld kvit.

William er den heldige dreng, for hvem tingene lykkes på trods af en lidt uheldig baggrund. Han bliver direktør for sin forsvundne fars spinderi selvom han ikke er anerkendt som barn af familien. Han finder sit livs kvinde, gifter sig og får fire børn - men hver gang der er den mindste modgang i hans liv kommer der en råge forbi - som et varsel om, at handlingen ikke er glemt af fuglene.

Ind i mellem præsenteres læseren for kapitler om ravnene, som beskrives som Odins fugles Hugin og Munin, som betyder Tanken og Mindet. De er ravne, og som alle ravne bærer de alle angreb på en af deres egne videre og forsøger at vende det tilbage mod udøveren.

En dag indhenter pesten byen, og William mister alt på nær sin ene datter, som dog invalideres voldsomt af sygdommen. Hun overlever udelukkende på grund af det løfte William har givet den mystiske sortklædte mand, som nu dukker op til samtlige begravelser William går til. Han kender ikke mandens navn - men kalder ham Mr. Black - og lover ham, at han vil arbejde så hårdt, at han kan give Mr. Black en stor sum penge.

Han afhandler alt andet, og tager til London for at bygge en nyt forretning op, som udelukkende skal handle med begravelsesartikler - sort tøj, kister, etc. Det bliver hurtigt byens mest succesrige forretning, og William arbejder mere og mere. Han ser end ikke sin eneste overlevende datter, og går aldrig ud for at more sig. Han tænker kun på at skaffe penge nok til den mystiske Mr. Black - og snart også på, hvordan han kan finde ham igen. 

Det bliver et livs jagt på at betale en gæld, som han har misforstået fra starten. En skrøbelig livshistorie om at fejle, der hvor det gælder. Nok lidt for forudsigelig - men glimrende læsning til ferie og strand!

No comments: