Friday, February 25, 2011

The Lady Elizabeth - Alison Weir  • English
  • February 23-25
  • 487 pages
  • Dansk titel: Ikke oversat
  • Titre français: Pas traduit
Jeg er temmelig begejstret for Alison Weirs historiske biografier; det er ikke romaner men en grundig dokumenteret historie, og hun er især specialiseret i Tudor-perioden i England. Jeg har læst en del af hendes romaner om Henry VIII, hans mange hustruer og hans børn. Jeg har tidligere læst hendes bog om Elizabeth I, som omhandler tiden fra 1558, hvor hun bliver dronning af England til hendes død i 1603.

Denne biografi handler om Elizabeth, men om hele tiden inden - fra hendes barndom, hvor den starter i 1536, da hun blot er et par år gammel og bliver erklæret for uægte barn af sin fader. Henry VIII havde travlt med at finde sig en ny kone, og de tidligere ægteskaber stod i vejen - ikke mindst for Pavens godkendelse af alle de ægteskaber; det kom han om ved blandt andet at erklære Elizabeth og hendes storesøster Mary for bastarder.

De får så senere en lillebror, og England den længede ventede arving - og umiddelbart var der intet, der tydede på, at Elizabeth en dag skulle på tronen. Historien har ofte omtalt hende som den jomfruelige dronning - men Weirs biografi (selvfølgelig understøttet af 'rygter' fra perioden) mener, at hun som 15-årig havde en affære, var gravid men aborterede. Denne oplevelse var blandt andet årsag til hendes efterfølgende skræk for mænd. Om det er rigtigt er selvfølgelig stort set umuligt at vide - havde det været almindeligt kendt dengang, havde hun næppe overlevet - så hvis det er reelt, er det tiet ihjel. Men Weir tager sig friheden at fortolke de rygter.

Da Henry VIII dør, bliver lillebroderen selvfølgelig konge men dør allerede som teenager, og storesøsteren Mary bliver dronning. De to halvsøstre var notorisk uenige om det religiøse spørgsmål, og Mary forsøger igen at omvende England til katolicismen - ikke specielt i folkets smag. Elizabeth tilbringer de fem år, Mary er dronning, med at være overvåget, anklaget, smidt i The Tower og i husarrest for sin protestantiske tro og påståede forsøg på et tronkup.

En anden interessant historie - og for mig ukendt - er Marys påståede, indbildte graviditeter. Ganske vist var det ventet, at hun skulle levere en arving. Men hun blev gift særdeles gammel for perioden - som 37-årig - og hun ønskede sig brændende et barn; for at blive moder men sandelig også for at sætte Elizabeth ud af spillet som tronfølger. Sikke de dog gjorde sig livet besværligt med politiske intriger dengang!

Det lykkedes ikke og bogen sluttede passende med Marys død, og Elizabeths overtagelse af tronen - hvor den anden tidligere bog overtager. Som altid med disse historiske biografier så bliver jeg helt opslugt af dem, og det er en periode, jeg er meget interesseret i ikke blot i England men i hele Europa - så den blev virkelig trevlet igennem fra ende til anden.

Det blev den sidste bog inden den månedlange rejse til Senegal; der er pakket mange bøger til den måneds ferie - men de kommer ikke herpå før i starten af april, vil jeg regne med.

2 comments:

Linse said...

God tur :-)

Nille said...

Tak! Det er desværre allerede overstået - men der blev slappet af og læst gode bøger!