Wednesday, February 23, 2011

Charlie Hotel Oscar Kilo - Maise Njor/Camilla Stockmann


  • Danish
  • February 21-22
  • 226 pages

Bras! Det kunne jeg muligvis have sagt mig selv, da den kom med hjem efter at have været gratis give-away påklistret et dansk dameblad, jeg snuppede i Kastruop Lufthavn på en kort tur til hjemlandet i sidste uge. Hvis man kan give sine bøger gratis væk i dameblade, så er der et problem, som betyder, at man ikke vinder Nobel-prisen i litteratur. Jeg skulle have erindret, hvad der skete, da jeg på samme måde stiftede bekendtskab med Mari Jungstedt og Camilla Läckberg. Også bras!

Jeg overvejede seriøst at smide den ud undervejs; men jeg holdt stædigt ved selvom pinslerne var næsten endeløse. Og hvad er der så galt med den - i mine øjne?

For det første har jeg svært ved at tage metoden seriøs - at de skulle have udvekslet mails, og publiceret som så. Der er en masse redaktion bag, og det skal selvfølgelig ende med en filosofisk erkendelse af, at kærlighed besejrer alt - men i munden på et par 30-something Københavner-tøser, som går mere op i namedropping og deres Mulberry-tasker end verdens problemer.

Dernæst synes jeg, at det er usmageligt at deltage så direkte i en forfatters egne private - og til tider temmelig intime - samlivsproblemer. Ikke mindst taget i betragtning, at begge parter er hvad man ville kalde kendisser i den danske andedam. Det er for mig at se ligegyldigt, om det er sandt eller falsk... det står der.

Og så er der humoren! For det skal jo forestille at være enormt morsomt - underspillet morsomt med den intellektuelle drejning, som sådan nogle tjekkede journalister (der gerne vil se utjekkede ud) anlægger for at det skal virke naturligt. Men det er ikke morsomt; det er til tider elendigt og det er stort set hele tiden påtaget og unaturligt.

Så jeg kom igennem - jeg har lært min lektie med damebladsromaner nu; og den røg direkte i skraldespanden!!!

2 comments:

Erik Vinzent Arn Lawrence Linow said...

Det er godt at få præciseret tingene. Hvis det er noget lort - ulideligt skriver du - er det rart der er nogen der kan sige: Spil ikke tid på den slags.

Nille said...

Erik,

Jeg kan ikke prise noget, der er så elendigt!

Jeg forstår slet ikke, at de kan få penge for den slags skrammel.