Sunday, February 13, 2011

The Thing Around Your Neck - Chimamanda Ngozi Adichie
Februars udfordring i Bogudfordringen 2011 var en novellesamling; ikke noget, jeg normalt læser meget af - og jeg var meget i tvivl om, hvilken jeg skulle vælge. Jeg havde ikke mange herhjemme af selvsamme årsag - men faldt heldigvis over Bogbrokkens gode råd om den nigerianske forfatter, hvis berømmede roman faktisk stadig står ulæst på hylden. Det var et passende sted at starte.

Det tager for mig lidt længere at læse noveller, synes jeg; der skal tid til at fordøje hver enkelt historie modsat en roman, hvor man springer videre til næste kapitel - og så kom der lige en grim feber på tværs samtidig.

Men deruodver var der jo ingredienser, der taler til mig - Afrika og historier skrevet af stærke kvinder som Fatou Diome og nu også Adichie.

Det er svært i en novellesamling at fortælle om handlingerne i samtlige historier; i denne er der tolv forskellige, som enten foregår i Adichies hjemland Nigeria eller i USA - paradiset for nigerianere som tidligere engelsksproget koloni i modsætning til Senegal, hvor det er Frankrig. Alene den forskel er interessant, da jeg primært har læst fransksprogede afrikanske forfattere; men derudover er trængslerne og skæbnerne absolut ikke ulig hinanden.

Det er historier om kvindernes lod; om afrikansk animisme sat op imod vestlig tro og kultur. Om roller mellem kvinder og mænd eller mellem nigerianerne og den pudsige opførsel, de iagttager hos 'den hvide mand'. Om deres stolthed som i historien om moderen, der ikke vil ydmyge sig til at fortælle sine følelser om den lille søn dræbt af regeringens soldater for at opnå et amerikansk visum. Om den råhed, der eksisterer i landet, som også Ejersbo beskrev i Liberty - men som allligevel ender med at 'omvende' den forråede dreng i en anden af novellerne.

Det er historier om også at affinde sig med en skæbne, som de kvinder, der bliver gift til en nigerianer i USA, og bør være taknemmelige for deres held - for blot at opdage, at det ikke er helt så forgyldt, som man fortæller dem derhjemme. Men så har de ikke længere noget valg. Eller de kan vælge at kæmpe for deres børn, som i den sidste meget stærke novelle - men blot for at opdage, at selvsamme barn vender sig fra den traditionelle kultur for at blive europæisk.

Fælles for dem alle er dog, at det er stærk skrivning - af en meget ung forfatter; og jeg skal virkelig nu i gang med den roman, der har stået alt for længe i reolen. Et rigtigt godt læsetip, som jeg nok ikke ville have fået læst uden denne Bogudfordring!

2 comments:

Michael said...

Godt at se, at min liste kunne give inspiration!
Godt valg. Er selv i gang med den bog, som jeg jeg mangler af hende på dansk: "En halv gul sol". Stor, smuk og barsk oplevelse!

Nille said...

Michael,

Det var skøn inspiration! Især for mig, der som udlandsdansker, har lidt sværere ved at komme til danske bøger. Det er nok også en bog, der passede bedre til mig end danske noveller.

Det er den samme, jeg har haft stående i alt for lang tid - men jeg rejser snart 1 måned til Afrika; der kan den passende komme med!
Tak for tippet!