- Engelsk
- 24.-28. december
- 592 sider
- Dansk titel: Ikke oversat
Er man interesseret i geopolitik, økonomiske tendenser og verdens tilstand generelt kan jeg varmt anbefale dette temmelig omfattende værk. Det kræver en del koncentration, men det er også en øjenåbner - ikke altid af den positive slags.
Neil Howe udgav i 1997 sammen med sin kollega William Strauss bogen The Fourth Turning, hvis grundprincip er at verden fungerer i en cyklus på fire perioder, hvorefter den gentager sig selv. Hver periode varer omtrent 21 år således at en cyklus nogenlunde svarer til et menneskeliv, hvorimod en periode svarer til en generation. Det svarer til, at vi alle vil gennemleve alle fire perioder i løbet af et liv - men vi vil komme ind i en cyklus i enten en opadgående eller nedadgående trend.
En cyklus vil starte med en højkonjunktur, og den tilsvarende generation er profeterne - idealisterne; derefter følger den anden periode, som er en opvågning defineret ved en generation af reaktive nomader, som sætter spørgsmålstegn ved det etablerede system. Efter denne opvågning kommer den tredje periode, som er en opløsning af protesten, og en tid til at være individualist og livsnyder - generationen er hero. Dette fører uvilkårligt til en krise, som er den fjerde periode - og defineret ved generationen artist. Dertil skal man jo huske, at den generation, der fødes i en given periode først bliver voksne i den næste - eller den efterfølgende. De influerer aldrig den periode de er født ind i.
Ifølge Howe er vi nu i den fjerde og sidste del af denne cyklus; kriseperioden, som startede med finanskrisen i 2008 og det er omdrejningspunktet for denne bog. Det er selvsagt lidt komplekst, men der er god evidens i bogen og mange tabeller, som illustrerer, hvor vi er - og hvordan mønsteret passer sammen. Ser man på den cirka firs år lange cyklus, så sluttede den sidste ifølge Howe efter 2. verdenskrig. Der fulgte en optur i 1950'erne, opvågningen i 1970'erne, de sjove yuppieår i 1990'erne og altså nu krisen, som vi skal igennem for igen at nå til en optursperiode.
Regner man baglæns fra sidste cyklus' start er vi ved afslutningen af den amerikanske borgerkrig; yderligere en cyklus tilbage og vi er ved den amerikanske og franske revolution. Tidslinjerne passer perfekt - desværre kan ma sige! For det betyder ifølge Howe, at den nuværende periode vil vare til 2030 eller 2032 og vil slutte med et big bang i form af konflikt - muligvis krig og sgtore mennesketab.
Bogen er skrevet i 2023 - altså inden det netop overståede amerikanske valg; alligevel er der nogle skræmmende præcise analyser af den polarisering vi ser i amerikansk politik og samfundet som helhed. Tendenser, som understøtter teorien om krise og hvordan den kan eskalere inden vi afrunder denne cyklus.
Howe gennemgår også fællestræk ved generationerne, og især hvordan de agerer indenfor den igangværende periode. Jeg er Generation X, og selvom jeg måske synes der manglede visse vigtige hændelser - som fx AIDS-epidemien - som har defineret min generations ungdom, så passede meget andet. Samtidig er det så omfattende, at det er umuligt at nævne alt. Ligesom det er umuligt at forklare helhedsprincippet i hans teori her; jeg kan kun varmt anbefale at læse den - man kan allerede få et glimrende overblik her.
No comments:
Post a Comment