Saturday, August 7, 2021

En delikatesse - Muriel Barbery

 

  • Fransk
  • 7. august
  • 176 sider
  • Originaltitel: Une gourmandise

For tolv år siden læste jeg Barberys enorme succes om den forsigtige portnerkone i Paris, som blev til en fantastisk film. Siden har jeg intet læst af hende, men under min ferie hørte jegm at hun havde udgivet en ny meget rost roman. Jeg skulle alligevel købe en del bøger med hjem - alle de franske bøger, man ikke kan få i København! Så jeg greb blot denne uden at kigge nærmere. Da jeg kom hjem, opdagede jeg, at den faktisk var hendes debutroman og fra 2000. 

Men derfor kunne den jo være glimrende alligevel!

Franskmænd elsker jo mad. De elsker at tale om mad også. Mad er så stor en del af deres liv, at alt forbindes til mad - og Proust gjorde det til en nationalsport med sine madeleines.

Den lille bog fortæller historien om den store madanmelders død; han er et ikon i Frankrig - men også frygtet af restauratører, der frygter for hans dom. Privat er han heller ikke ligefrem en hyggelig herre, og inden i hans familie eller omgangskreds kan lide ham,

Nu ligger han for døden; to dage har han tilbage siger lægen - og han tænker på mad. Han forsøger at finde sin egen madeleine i hukommelsen. 

Den lille bog er opdelt i små kapitler, der skifter mellem hans tilbageblik på sit liv (og maden) og kapitler fortalt af forskellige mennesker i hans liv - sønnen, husholdersken, portnerkonen, vennen, ....

Sproget er ligeledes baseret på madens symboler, som han ligger der og leder efter det minde, den smag og den duft han ikke kan komme på. Den, der definerer barndommen, det uskyldige, begyndelsen på hele dette eventyr, der blev hans liv. 

Men det er for pompøst og uengageret; personligt - som mange andre - kunne jeg virkelig ikke lide denne bog. Det er selvfølgelig smart at hive den frem igen i forbindelse med udgivelsen af hendes nye roman; men man forstår, hvorfor gennembruddet først kom senere.

En sjov anekdote er dog, at portnerkonen i bogen hedder Renée - som i Pindsvinets elegance. Den karakter fik tilsyneladende lov at udfolde sig senere!

No comments: