Sunday, January 6, 2019

Les enfants de Venise - Luca Di Fulvio

























  • Fransk
  • 17. december 2018 - 6. januar 2019 
  • 992 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Læseåret 2018 endte på 104 bøger; det var lidt tidligere end jeg havde regnet med - men jeg ved af erfaring, at julemåneden ikke er gunstig for læsning. Det burde den vel være med lange helligdage til at fordybe sig. Men det er jo også de dage, man tilbringer med familien - efter at have brugt dage på at rende rundt i shoppinghelvedet. Derefter rejste jeg på en lille nytårsferie i udlandet, hvor jeg kun havde læst knap 400 sider på to uger, Temmelig usædvanligt - og under ferien blev der ikke læst en side.

Men nu er læseåret 2019 i gang; og endelig kunne jeg fordybe mig i Di Fulvios venetianske mursten.

Jeg læste hans roman fra 1910'ernes New York i foråret, og glædede mig meget til endnu en episk roman fra hans hånd. 

Denne gang er vi i Venedig, og det er 1515. Venedig var jo dengang en selvstændig stat styret af dogen og et råd bestående af ti mænd. Det var en umådelig rig lille verden; og når de blev truet udefra lukkede de bare byens porte. 

I Rom bor svindleren og tyven, Mercurio; han arbejder for en gangster, Scavamorto, sammen med en lille gruppe bestående af den smukke pige Benedetta; den mindre Zolfo - og den tungnemme Ercole. En dag går et røveri galt, da de angriber jøden Shimon og efterlader ham i en gyde. Mercurio er overbevist om, at han er død - og vil væk fra byen.

Under rejsen til Venedig slutter de sig til en lille trop ledet af soldaten Lanzafame, og der møder de en anden svindler Isacoo og dennes datter Giudutta. De er jøder, og Isacco foregiver at være læge - og forbløffende nok slipper han afsted med det og redder nogle af soldaternes liv.

Da de ankommer til Venedig skilles deres veje; men den lille gruppes veje krydses. Mercurio finder en ny mand at arbejde for, Scarabello. Zolfo slutter sig til en fanatisk munk, der vil udrydde jøderne og Benedetta gør som kvinder gør i den situation - hun finder en mand, der vil finansiere hende. Isacco og Giudutta må flytte ind i byens ghetto - den første jødiske ghetto i verden, som blev proklameret i foråret 1516. Bydelen eksisterer stadig og har bevaret træk fra byens århundreder gamle historie med et folk lukket inde i en by i byen.

Mercurio og Giudutta er forelskede; men hun er jøde - og nok er hendes far selv en svindler, men han er ikke villig til at give sin datter til en anden. Så der er lagt op til spektakler mens vi snor os gennem Venedigs kanaler og gyder. Parallelt følger vi Shimon, som kommer sig - men for evigt er blevet stum. Han kæmper sig nu også mod Venedig for at hævne sig - han er ude efter Mercurio.

Isacco arbejder som læge især blandt byens prostituerede, som rammes af en syfilisepidemi - og Giudutta begynder at designe kjoler, som hurtigt sælges også til byens rige kristne kvinder. Men Benedetta vil også have fingrene i Mercurio, og bruger en "heks" til at kaste en forbandelse over Benedetta. Så er vi med kurs mod en heksesag ledet af Inkvisitionen!

Der er mange historier, og det hele skifter i en god blanding mellem de forskellige personer. Der er så mange og alligevel får Di Fulvio dem alle til at komme til live. Han er en eminent fortæller; en nutidig blanding af Dickens og Hugo med hans beskrivelser af underverdenen og de fattiges kår som han gjorde det i sin gangsterroman.

Hans beskrivelser af byen Venedig er imponerende levende, og man både hører og dufter (eller man skulle måske sige lugter) det hele, som han tager læseren med på sin rejse.
Desuden er det historisk interessant med såvel jødeghettoen som Inkvisitionen som konflikten mellem den lokale dogemagt og kirken i Rom.

Et mesterværk præcis som hans første roman; og heldigvis er der netop udkommet endnu en roman, som skal på listen.

No comments: