Monday, January 14, 2019

4000 ans de mystifications historiques - Gerald Messadié

























  • Fransk
  • 9.-13. januar
  • 502 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Denne bog lånte jeg med hjem fra min ferie; den lå strategisk placeret ved natbordet i mit gæsteværelse. Men der var ingen tid til læsning i ferien!

Jeg havde nok ikke selv købt den, men det var fin let underholdning af skiftende karakter.

Bogen er skrevet af en fransk videnskabelig journalist, som har udgivet et hav af forskellige bøger kan jeg se. Det gælder både romaner, men også i særdeleshed værker om historie, religion, esoterisme - men bestemt i den lettere genre.

Således også her, hvor han over femhundrede sider forsøger at komme igennem fire tusinde års myter og forfalskninger i historiebøgerne. Det dækker alt fra de gamle grækeres prædikat som de ypperste demokrater til 9/11 - og hvem der vidste hvad og ikke mødte på arbejde i WTC den morgen.

Som sagt en broget samling anekdoter, hvoraf mange behandles på blot 2-3 sider; deraf føger jo. at det ikke kan være sælig akademisk. Men han har i nogle af historierne fat i den lange ende om velankrede myter, som ingen længere gør noget forsøg på at omstøde.

Et eksempel er Marco Polos opdagelsesrejser, som blev gevaldigt pyntet på i hans egne overleveringer; men også Columbus' opdagelse af Amerika. Det er efterhånden velkendt, at han ikke opdagede Amerika - men der tales langt mindre om de kinesiske ekspeditioner fra 1421 og 1434, som nok er de første, og som Menzies så betagende beskriver i sine to bøger.

Der er også en del historier omkring diverse krige og slag. hvor man jo har tendens til at forskønne sandheder. Det ser bare altid bedre ud end et sviende nederlag!

Jeg kan godt se, at det er videnskabeligt for let - men det er glimrende underholdning, og kan være med til at rokke en anelse til visse fordomme eller overtroiske myter, der bare hænger ved. Han forsøger jo netop også at forklare os, hvorfor det forholder sig således - overleveringer, tidligere tiders kommunikationsformer etc.

No comments: