Tuesday, March 20, 2018

Maigret på rejse (Maigret LI) - Georges Simenon  • Fransk
  • 18.-20. marts
  • 187 sider
  • Originaltitel: Maigret voyage

Jeg holder lidt læsepauser indimellem i år; men jeg nyder så de stunder, hvor der igen er lidt tid til at læse - de bliver sjældnere og sjældnere desværre.
Således tog det mig også hele tre dage at komme igennem den lille Maigret-krimi. Øv! Men sådan er det altså lige nu.

Maigret møder stille ind på kontoret til en helt almindelig dag; hans ansatte fortæller ham ikke, at der har været et selvmordsforsøg på George V - stadig et af Paris' smukkeste og dyreste hoteller. Da personen var udenfor livsfare, mente betjenten ikke, at det var nødvendigt. 

Men det bliver det pludselig op ad formiddagen, da en engelsk millardær finder myrdet i sit badekar på selvsamme hotel. Nu er den unge kvinde pludselig forsvundet fra hospitalet, og Maigret tager afsted for at finde hende. I første omgang til Nice - blot for at skynde sig videre til Lausanne. Nu er hun ude af Frankrig, og det franske politis jurisdiktion - og Maigret må håbe på hendes samarbejdsvilje. Han tager efter hende næste morgen - stadig kun i det tøj han havde på sig morgenen inden i Paris.

Samme eftermiddag tager han tilbage til Paris; men den unge kvinde tager toget - Maigret magter ikke rigtigt at rejse sammen med hende. Aftenen og natten bruger han på at vandre rundt i hotellets gange, og inden natten er omme, har han opklaret sit mysterie og kan tage hjem til sig selv efter 48 interessante timer.

Det er en relativ nem opklaring; det interessante i denne krimi er Maigrets observationer af den verden, han ser indefra. De meget meget rige, som dengang udelukkende levede på luksushoteller. De flyttede rundt fra London til Paris til Genève til Lausanne til Biarritz og så videre. De bærer aldrig selv en kuffert, og deres værelser (eller suiter) er nærmest reserveret til dem permanent, så de fungerer som ekstra hjem.

Maigret undrer sig over denne verden. Hvordan kvinderne gifter sig med de ældre mænd for økonomisk sikkerhed. Hvordan de ældre mænd gifter sig med de unge kvinder for at have et kønt vedhæng, og slet ikke nødvendigvis for sex. Han ser dog også, hvor lidt der skal til for at få dem ud af kurs. Når hele den verden, de kender, pludselig ændres og de bliver forhørt som almindeligt kriminelle - så krakelerer facaden!

Der er rigeligt af den dejlige Maigret-sarkasme, og ligeledes et skønt tidsbillede af den efterkrigstid, hvor pengene flød ligt rigeligt. En verden, der ikke længere findes!

No comments: