Wednesday, September 6, 2017

And Then There Was Silence - Jan Grarup  • Engelsk
  • 2.-5. september
  • 496 sider
  • Dansk titel: Ikke nødvendig!

Jeg var jo faktisk gået i gang med en bog som rejseforberedelse; men i lørdags udkom så den længe ventede fotobog af Jan Grarup, som jeg havde forudbestilt i juli måned. To eksemplarer faktisk, da den er så smuk, at et eksemplar skulle bruges i gave.

Der er måske ikke meget tekst; men det der er, skal bestemt læses.

Det gælder Grarups egen indledning om baggrunden og idéen med hans bog.

Det gælder det vanvittigt smukke forord af Dalai Lama, som virkelig giver stof til eftertanke. Især måske den afsluttende sætning om, hvorledes vi fødes og dør omgivet af kærlighed og omsorg. Men i al den tid indimellem har vi så svært ved at give eller vise den samme omsorg specielt til mennesker i nød.

I slutningen af bogen er der en lille tekst til hvert af hovedafsnittene i bogen, som er inddelt geografisk - Iran, Mosul, Hebron, Afghanistan, Rwanda, Haiti osv. De forklarer lidt om de humanitære kriser dette land eller område er ramt af, og dermedbaggrunden for billederne.

Og så er der de utroligt mange sort-hvide billeder. Uden tekst. Der findes billedtekst til samtlige bagerst i bogen - men fokusér nu først på billederne. Sug det hele ind!

Principielt tager det nok længere end at læse en hvilken som helst anden bog på 500 sider; jeg bruger i hvert fald mange minutter på at tage hvert foto ind. Ikke noget hurtigt bladrende igennem - for det fortjener virkelig opmærksomhed. Jeg indrømmer dog, at et par enkelte stykker var så voldsomme, at jeg fik det lidt skidt med at kigge på dem.

Det er meget barske sager, der giver knude i maven og tårer i øjenkrogen. Men nogle fotos vidner da også om håb! 

Det er en bog, man ikke ser i en enkelt gang - en ren perle på trods af de voldsomme billeder. Men verden er ikke blid!

No comments: