Monday, March 13, 2017

Paris sera toujours une fête - Danielle Mérian og mange andre  • Fransk
  • 12. marts
  • 128 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg var faktisk startet på en længere rejseskildring fra Mellemøsten; men rejsefeberen er begyndt, og der var mange praktiske ting, der skulle ordnes i weekenden. Temperamentet var ikke til at starte en ny bog, som jeg vidste ikke kunne blive færdig inden.

I stedet var jeg lørdag forbi den Franske Bogcafé i centrum. Det er ikke tit, jeg køber bøger der - deres udvalg er lidt lille, og nyudgivelser er længe om at komme. Men denne lille samling af tekster er relativt ny, og det passede lige til søndagens underholdning.

Hemingways fantastiske bog om Paris er en klassiker for alle, der er forelskede i den by. Dens franske titel er 'Paris est une fête' - Paris er en fest.

Efter de voldsomme terrorangreb i januar og ikke mindst november 2015, strøg den lige til tops på de franske bestseller-lister. Befolkningen samledes, som man så det i medierne, omkring deres by og deres kærlighed til den. Attentaterne i november skete især omkring og for mennesker, der ganske enkelt festede - til en koncert eller med venner på en fortovscafé en dejlig fredag aften, som endte med 130 dødsfald.

Den franske advokat, Danielle Mérian, er på stedet morgenen efter - foran Bataclan, hvor hun lægger en blomst, og opfordrer franskmændene til at genlæse Hemingway, og ikke mindst med en appel om fred.

Danielle Mérian har derfor skrevet forordet til denne lille samling af tekster, som hylder Paris gennem forskellige forfatteres beskrivelser af byen. Det er fx digte af Baudelaire, Cendrars, Appollinaire; det er ældre tekster af Zola, Hugo - og byens første bad boy François Villon.

Der er mere moderne tekster af fx Queneau, Perec og Modiano - en fantastisk blanding, der alle har det til fælles, at det er byens sjæl, der er i fokus. Uanset om det er Zolas beskrivelse af grisehovederne i de gamle Haller eller de mere mondæne beskrivelser.

Bogen er opdelt i fire hovedafsnit - Paris, frihedens hovedstad; Ankomst til Paris; Parisiske vandringer og Minder om parisiske steder.

Hvert indledes de af et lille citat; og Hemingways er der selvfølgelig:

"If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a moveable feast.” 

Jeg ved ikke om den bliver oversat til dansk; muligvis er det for indviklet at finde oversættelser af samtlige eksempler fra denne bog. Ikke alle findes nødvendigvis på dansk.

Men for alle, der elsker Paris, og kan læse fransk, er det en fantastisk kærlighedserklæring. Paris har rejst sig igen. Da jeg sidst var der, var det knap et halvt år siden attentaterne - og byen er præget af bevæbnet politi. Selv det mest beskedne supermarked på et gadehjørne skal se din taske inden du lukkes ind. Men knækket livsglæden har man ikke!

No comments: