Thursday, March 23, 2017

Den gamle neger og medaljen - Ferdinand Oyono



























  • Fransk
  • 22.-23. marts
  • 192 sider
  • Originaltitel: Le vieux nègre et la médaille

Nu tør man jo faktisk dårligt skrive den titel - men ikke desto mindre var det, hvad den fik som dansk titel, da den blev udgivet i 1963. Det er stadig den titel, den bærer på fransk - hvor debatten om ordbrug ikke er så ophedet som hos os. Men det kommer uden tvivl, og så kan man jo vurdere om man skal ændre en bogs titel så mange år efter dens udgivelse, som var 1956 i Frankrig.

Det er dog i denne forbindelse værd at nævne, at det er en indfødt, der har skrevet romanen og dermed titlen. Ferdinand Oyono står også bag klassikeren En boy's liv, som udkom på dansk i 1965. Begge romaner er kritiske overfor kolonialismen og udkom altså inden Camerouns uafhængighed i 1960.

Meka er en ældre mand, som pludselig en dag bliver indkaldt til storbyen, hvor han skal modtage en medalje fra den hvide mand, som kommer til landet i forbindelse med 14. juli-festlighederne, som Frankrig jo også fejrede udenfor landets egne grænser. Det er lidt uklart hvorfor han skal have denne medalje - og hvilken medalje, det handler om. Men alene nyheden sætter gang i hele landsbyen, som jo alle indirekte er modtagere af den, hvis de bare på nogen mulig måde har en forbindelse til Meka.

Denne første halvdel er urkomisk med beskrivelserne af familie og venner, som sammenlignes med dyr - i stil med afrikanske traditioner, og en stil, som også Mabanckou benyttede sig af især i hans tidlige romaner.

Meka drager afsted med konen og en ged, der skal slagtes i den højtidelige anledning - og han får endda syet nyt europæisk tøj, som dog viser sig at være mere latterligt end noget andet.

Selve dagen er dog ikke en succes; Meka kender ikke til de hvides skikke, og champagnen bliver fatal for ham. Han mister sin medalje, og vågner fuld og ussel op i en stormflod - ingen kan længere genkende den stolte mand, som ydmyget må vende hjem med æren ødelagt! Dette bliver anledningen for ham og alle de andre til at indse den dobbeltmoral, som hersker hos koloniherrerne med deres fine taler om venskab.

Det er absolut samfundskritisk, og man kan måske argumentere, at den ikke ville stå distancen i dag. Men man skal jo huske på netop, at den blev skrevet under kolonimagten og er et direkte angreb på denne. Set i denne kontekst er den ligesom hans anden roman absolut vigtig og ret enestående i afrikansk litteratur.

No comments: