Tuesday, March 31, 2015

Scenesat - Maria Helleberg  • Dansk
  • 28.-30. marts
  • 343 sider

Jeg var jo virkelig ikke begejstret for mit seneste køb af Fru Helleberg; men nu var det et godt tilbud, så jeg slog til. Samtidig er Heiberg jo et dansk kulturklenodie, og det er nok ikke også den del af dansk historie, jeg har læst mindst om og fra. Jeg læser ikke gerne teaterstykker - så noget fra hendes mands hånd er det heller ikke blevet til.

Johanne Luise Heiberg vokser jo op under kummerlige forhold; ikke langt fra en samtidigs skæbne - grevinde Danner; selvom de tos veje ikke synes at mødes tit. Hendes far er fordrukken og incestuøst pædofil - charmerende mand! Og moderen ved, hvad der foregår i familien, men lukker øjnene for, at faderen opfordrer sine to små piger til at blive begramset (eller værre) af fremmede for at skaffe penge til familien.

Men Johanne holder meget stædigt på sin dyd; med det resultat, at den to år yngre søster må udsættes for endnu mere. Men Hanne er overbevist om, at hendes skæbne ligger et andet sted og alt kropsligt og fysisk virker frastødende på hende. Det er nemlig det, de er ude efter - alle de mænd, der gerne vil redde dem ud af sølet og lære dem at læse og skrive. Men de vil som regel også noget andet!

Hanne kommer ind på teatret, og som stor pige møder hun allerede Heiberg, der er 21 år ældre end hende selv. Men det er ikke en hovedkulds forelskelse; det er snarere en erkendelse af, at de to må kunne leve sammen uden alt det 'ulækre' - alt det hun var vidne til i barndomshjemmet. 

Bogen fortæller livet set fra Hannes synsvinkel; og det virker både troværdigt og som et smukt portræt af denne særprægede person, som jo var en superstar på hendes egen tid.

Heiberg efterlod sig sine memoirer inden hun døde i 1890; derfor er det langt nemmere at forstå hende som person, end for eksempel en Kirsten Munk fra starten af det 17, århundrede. Derfor lykkes denne biografi måske langt bedre end den sidste bog, jeg læste af Helleberg. Dog er det stadig utroligt så mange sættefejl, der er igennem bogen - danske forlag er ganske enkelt bare ikke gode nok i deres kvalitetskontrol!

2 comments:

Rasmine said...

Den bog bør jeg jo nok kigge på, om ikke for andet, så for sammenligningen skyld, for jeg har beskæftiget mig en del med tiden og især med de to gange J.L. Heiberg. Tak for tippet!

Nille said...

Rasmine,

Det er jo ikke en "teknisk" men forfatterens fortolkning af Heiberg som kvinde og menneske. Jeg er ikke specialist i tiden eller mennesket; men jeg synes, at det uagtet giver et troværdigt portræt af en kvinde med hendes baggrund og skæbne. Som så tilfældigvis bliver til fru Heiberg.