Sunday, March 15, 2015

Les démons de Jérôme Bosch - Alexandra Strauss  • Fransk
  • 14.-15. marts
  • 237 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Endnu en smuk roman om en kunstner fra lige før renæssancen; men som sagtens kunne begå sig blandt moderne kunstnere.

Mange ville næppe genkende de bibelske motiver i Boschs forpinte verden, som jeg nærstuderede sidste år i en stor smuk kunstbog, hvor man kan begrave sig i alle detaljerne. Bosch ved vi faktisk ikke meget om - udover de datoer man kan finde i kirkebøger og andet, som viser, hvornår han blev gift og døde. Hans fødsel er lidt mere usikker - men det er omkring 1450.

Forfatteren arbejder derfor selvfølgelig ud fra en vis opdigtning - men en plausibel én, som kan forklare hans dæmoner. Endelig er det vel ikke så mystisk; da netop denne kamp mellem det indre og det ydre var en stor del af troen for mange mennesker på denne tid.

Blev man ramt af pest eller sygdom, var det uden tvivl forårsaget af en manglende ydmyghed overfor Gud. Og hvis man gik for højt op i sine verdslige symboler, kunne man være sikker på Guds tstraf og vejen lukt i Helvede. Det er det udgangspunkt forfatteren tager - at Bosch som menneske var overordentlig følsom overfor denne kamp mellem dyderne. Hans nætter var fulde af mareridt befolkede af de fantastiske figurer, han overfører til lærredet - han er i en konstant kamp og frygt for at have urene tanker.

Det er selvfølgelig baseret på ren fantasi - men i nogle tilfælde, når man ikke har noget, der modbeviser det, så gør det mig ikke spor. Jeg er bare hjemme i dette univers af malerkunst og ikke mindst tiden omkring det 15.-16. århundrede.

No comments: