Sunday, March 22, 2015

La dague au lys rouge - Le Bal des Poignards I - Juliette Benzoni


  • Fransk
  • 21.-22. marts
  • 413 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Nu fik jeg jo øjnene op for Juliette Benzonis historiske romaner, og der kom et par stykker med hjem fra Bruxelles sidst. Det er litteratur man bare bliver fortabt i og allerede kan man ærgre sig over, at jeg ikke købte flere!

Denne gang er vi i tiden under Henri IV - endnu en af Frankrigs storslåede konger; som nok minder mest om vores Christian IV. De er ikke helt jævnaldrende - Henri IV blev dræbt i 1610, da Christian IV jo kun var 33 år gammel. Men de var livsnydere begge to - og interesseret i byggeri.

Historien drejer sig om den unge italienske Lorenza Davanzati; en Davanzati-famille har eksisteret men denne unge pige, som præsenteres som et uægte barn i en Medici-gren af familien er forfatterens opfindelse. Hun skal giftes i Firenze, men aftenen inden brylluppet bliver hendes unge brudgom fundet myrdet og man finder såvel mordvåbenet som en besked til hende. Våbnet er en smuk daggert med rubiner i form af den lilje, som florentinerne fik lov at bruge som symbol efter at have hjulpet Frankrig. Sedlen siger uden omsvøb, at enhver, der vil forsøge at gifte sig med den unge Lorenza, vil blive dræbt!

Derfor beslutter man at sende hende til Frankrig, hvor faren synes at være ikke eksisterende. Hun skal giftes med den unge Antoine de Sarrance, men han har lovet sig selv væk til en af hofdamerne. Men der er ballade ved hoffet - Henri IV kan ikke længere udholde sin italienske dronning, Marie af Medici. Ved at skaffe endnu en florentiner til hoffet, håber man, at kongeparret kan finde en form for fredsløsning.

Da Lorenza bliver præsenteret ved hoffet, skifter den unge Antoine dog mening - men inden har hans gamle far set en chance og mener, at han selv skal gifte sig med den unge skønhed. Det bliver mod hendes vilje - og da han på bryllupsnatten pisker og slår hende, formår hun at ramme ham i hovedet og stikker af. Hun fiskes op af Seinen om natten, og overlever - men den ivrige ægtemand findes halshugget i sit hus. Alle tror jo, at det er Lorenza, der har gjort det - og der er en del interesse hos dronningen i at få hende dræbt. Hun er for smuk og farlig for den virile konge!

Lorenza bliver endelig renset, da yderligere mord finder sted - og daggerten dukker op hos en guldsmed i byen. Men Antoine hader hende stadig og er ikke overbevist om hendes uskyld. Slet ikke da hans ungdomsven Thomas tilbyder hende ægteskab.

Det er endnu en glimrende bog om hoffets intriger - især med anekdoterne om alle Henri IV's elskerinder og politiske rænkespil; og den forfærdelige Marie af Medici, som kom til at styre Frankrig med hård hånd i mange år inden selv hendes søn, Ludvig 13., fik nok af hende.

Og så er der jo den historie om daggerten - og den mystiske morder, som stadig hævder at ville dræbe hendes potentielle ægtemænd, da Lorenza i slutningen af bogen endelig siger ja til Thomas .... 

No comments: