Sunday, May 18, 2014

Mapplethorpe - Judith Benhamou-Huet


  • Fransk
  • 18. maj
  • 212 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

For nogle uger siden så jeg to udstillinger i Paris af Mapplethorpes billeder - to vidt forskellige udstillinger, men begge fantastiske i deres måde at fremstille denne store kunstners billeder. Jeg så min første Mapplethorpe-udstilling på Louisiana i 1992, blot nogle år efter hans død - og da det sikkert chokerede mere end det gør i dag.

Mapplethorpe var homoseksuel, og i hans sidste årti var han åbenlyst betaget af sorte mænd. Han fotograferede dem fra alle mulige og umulige vinkler og uden nogen form for blufærdighed - hviklet der blandt andet er kommet hans Black Book ud af, som nok ikke er for mindreårige. Men den pynter fint i min bogreol, da jeg finder disse billeder vanvittigt æstetiske som langt størstedelen af hans kunst.

Bogen er skrevet af den ene udstillings direktør - udstillingen i Grand Palais, som viser både de klassiske blomsterbilleder, som er af dybt erotisk karakter, men også de mere hard-core SM-billeder, som var en del af hans univers og det fritsvævende liv, som homoseksuelle levede i New York i 1970'erne og 1980'erne inden AIDS kom på scenen, og satte en stopper for manges udfoldelser. Enten af angst eller fordi de døde som fluer. Som Mapplethorpe selv, der døde i 1989 af sygdommen.

Hun har været i kontakt med en del mennesker, der stadig er i live, og kan huske Mapplethorpe og hele denne vilde periode, og skriver om både den private og den offentlige person. Om dæmonerne og kunstneren, om hans baggrund og om afslutningen og om hans betydning for fotokunsten i dag.

Den anden udstilling vi så, var i mine øjne langt mere interessant - på Rodin-museet i et stille kvarter og med den smukke have med Rodins berømte skulpturer.

Når vi i dag går på fx Glyptoteket eller andre steder ser gamle græske eller romerske statuer, er der ikke mange, der chokeres over deres nøgenhed. Rodin i det 19. århundrede chokerede heller ikke - men de voldsomme nærbilleder af bagdele, lår, arme eller torsoer, som Mapplethorpe fotograferede af sine sorte elskere - de chokerer! 

På Rodin-udstillingen har man intelligent sat Mapplethorpes billeder op mod Rodins skulpturer - chokerer det så mindre, hvis man forestiller sig, at han med den moderne verdens teknologi viser det samme?

På dette billede fra udstillingen ser man Mapplethorpes foto, der ud fra den sorte mands krop (som nu fremstår nærmest hvid) er skåret som en armløs statue - op mod Rodins i samme positur. Det giver et helt andet imponerende perspektiv, som pudsigt nok ændrer folks opfattelse af hans billeder.

Personligt har jeg været fan i årtier - og bogen gav et yderligere plus i form af baggrundsinformation om nogle af hans ikoniske billeder.

No comments: