Sunday, October 13, 2013

Mariella - Bleu Blanc Rouge I - Max Gallo

  • Fransk
  • 11.-13. oktober
  • 457 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Utroligt nok har jeg aldrig læst noget af Max Gallo - det er lidt af en bedrift i betragtning af de mange romaner, han har skrevet - og som regel også er af historisk karakter, og derfor burde interessere mig. Han er uddannet journalist og historiker og medlem af Académie française; det plejer at borge for kvalitet!

Han har skrevet et utal af historiske romaner - med en forkærlighed for romerne men også Napoleons-tiden samt flere historiske biografier af fx Victor Hugo. De er som regel i flere bind, selvom de udgives simultant. Denne trilogi er fra 2000, men jeg købte den i en nyudgivet udgave, hvor de tre romaner er samlet i en mursten på 1.200 sider. Det gør den en anelse besværlig i paperback-format, men er prismæssigt interessant.

Historien starter i 1792 - umiddelbart efter den franske revolution. Vi følger seks forskellige familier - selvfølgelig fra forskellige sociale klasser og af forskellige politiske overbevisninger. Det er absolut en historisk roman, og skrevet af en mand med et enormt kendskab til de politiske detaljer.

Det er ikke en kærlighedsroman - selvom de selvfølgelig gifter sig (også lidt på kryds og tværs). Det er heller ikke en krigsroman - der er ikke mange blodige detaljer om guillotiner og de de efterfølgende Napoleons-krige, selvom de figurerer omfattende i den politiske sammenhæng. Det er snarere den politiske idealisme og dens konsekvenser i perioden fra revolutionen hen over Napoleons regeringstid til valget af hans nevø som præsident af Frankrig i 1848 - en anden vigtig skæringsdato i fransk politisk historie.

Der er en del politik at holde styr på; netop fordi fokus er meget på de forskellige overbevisninger, og der er en del bevægelser i tiden efter revolutionen. Men ved at fokusere på politikken og ikke krigene, formår Gallo at gøre det fordøjeligt for en læser, der ikke er dybt inde i detaljerne. Godt nok var jeg på ferie, og havde mere tid - men den var fængende, og jeg havde virkelig svært ved at lægge den fra mig og komme videre i historien.

No comments: