Friday, February 17, 2012

Les vieilles - Pascale Gautier
  • Fransk
  • 16.-17. februar 
  • 215 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat
Denne lille roman investerede jeg i efter en kritik i det franske ugeblad ELLE; på trods af deres status som et 'dameblad', er deres boganmeldelser seriøse, og som regel er det ikke chick-lit. Det kan man nu heller ikke sige, at denne var - men den var så langt fra omtalelsen og beskrivelsen på bagsiden.

Le Trou er en landsby et sted i Frankrig, hvor solen altid skinner. Indbyggerne er stort set all over 80 år, da det er et rent paradis at blive ældre i. Der er den dybt troende, den døve, den alkoholiske... hele perlerækken af stereotyper af ældre mennesker - og som regel kvinder, da mænd jo som bekendt dør meget yngre end kvinder. Indtil en dag den blot 60-årige Nicole flytter dertil, og alting forandrer sig.

Det var beskrivelsen, og noget af den var vel også sandfærdig - de gamle damer, den lidt latterlige livsstil i landsbyen. Men det var ikke sjovt. Og der var absolut ingen handlinger, som direkte kan udledes af den unge Nicoles ankomst til landsbyen.

Ganske rigtigt begynder alle de gamle damer i strimer at kaste sig ud fra taget af supermarkedet eller den lokale slagter - men det skyldes ankomsten af en stor meteorit, som skal ramme Jorden og gøre det af med dem alle. Hensigten var uden tvivl at lave en form for satire over det mikrokosmos en gruppe ældre mennesker, som keder sig gudsjammerligt kan skabe. Det lykkes overhovedet ikke. Nicole er fx slet ikke i interaktion med de andre; og deres anskuelser over livet er hverken morsomme eller med den dybde, som ville have givet en helt anden type historie selvfølgelig. Men måske en interessant historie!

Absolut et stort fejlkøb.

No comments: