Tuesday, May 10, 2011

The Restaurant at the End of the Universe - Douglas Adams

Efter den første bog i kultserien om Arthur Dents fantastiske eventyr ud i Galaksen, gik jeg faktisk med det samme i gang med nummer to i serien. Som skrevet blev jeg, uagtet min generelle manglende interesse for denne genre, grebet af deres eventyr og jeg var spændt på at se, hvordan det ville udvikle sig. Jeg fortryder bestemt ikke, at jeg fortsatte - tværtimod er nummer to endnu bedre end nummer et i mine øjne.

I denne bog bliver Zaphod, den afsatte præsident, skilt fra de andre i gruppen, og opdager, at han er udset til at finde manden, der bestemmer over Universet - men problemet er selvfølgelig at gætte, hvem det er! Han bliver selvsagt udsat for en del spøjse oplevelser på sin vej, inden han genfinde de andre på Restauranten fopr enden af Universet. Titlen er faktisk bedre på engelsk, da End of the Universe anskueliggør hele restaurantens formål, hvor gæsterne rejser til fra fortiden for at være vidne til Universets undergang. På restauranten møder de en kendt popsanger, som desværre er kunstigt død - en straf for at snyde i skat; og det er i denne bog tydeligere, at samfundsironien og ordlegene er mere veludviklede.

Der er den ultimative maskuline diskussion i parkeringskælderen, hvor de diskuterer, hvilket rumskib de skal stjæle - og de ender med at tage en rap sort sag. Det viser sig dog at være popstjernens rumskib, som er forprogrammeret til at crashe ind i Solen ude i en ørken under en af deres notoriske koncerter. Dårlige nyheder endnu engang - men som altid redder de sig ud af kniben i sidste sekund.

De styrter ikke igennem Solen, men derimod finder de en teleport, som kan bringe dem i sikkerhed, og de befinder sig ombord på et pudsigt rumskib, som er fyldt af nedfrosne middle class-personer, som er del af et projekt om at genbefolke en anden planet. Hele episoden med årsag til denne flugt og dens fortolkning af de forskellige personer er ganske neklet hylende morsom; det er også her, at visse ord sagt højt pludselig bliver guld værd - som deres drinks jynnan tonnyx eller Ouisghian Zodahs!

De ender endnu engang med at styrte ned - men denne gang er det gået helt galt; de er endt i forhistorisk tid - to millioner før vores tid. De ender bogen med et lille spil Scrabble - en metode så god som andre til at finde svar på det store spørgsmål om meningen med Universet som en anden! Dog giver Scrabble-brikkerne dem et kryptisk spørgsmål til svar: Hvad giver seks gange ni? Som slet ikke passer med svaret, som de jo fik i den første bog - og som er 42!

Så knap var denne lukket i, før nummer tre var åbnet. Det havde jeg bestemt ikke forventet!

No comments: