Thursday, May 19, 2011

So long, and thanks for all the fish - Douglas Adams
I den fjerde del af den gakkede galaksefortælling, som jeg oprindeligt aldrig troede, at jeg ville nå til, er Arthur Dent tilbage på Jorden. Jorden er ikke gået under, og selvom han selv mener, at han har været væk i otte år, viser det sig blot at være otte måneder. Han fortæller en masse om sine oplevelser til vennerne nede på pubben, som selvfølgelig ikke tror på ham.

Til gengæld opdager han, at der har været en hændelse den dag Jorden gik under, men at den er blevet bortforklaret som hallucinationer. Men siden den skæbnesvangre dag er alle delfinerne forsvundet fra Jorden - og Arthur finder en fiskebowle i sit hus; en gave fra delfinerne, hvor der står indgraveret - Farvel, og tak for alle fiskene. Alene titlen er jo i sig selv genial!

Arthur møder samtidig den lidt aparte Fenchurch; en ung pige, som betegnes som skingrende skør af sin bror - men hun så meningen med Livet den dag Jorden gik under, og de to er som skabt for hinanden. De genkender dens ene særheder i den anden, og de tager på romantiske flyveture sammen... af den slags, hvor de selv flyver vel at mærke.

De tager også på opdagelse efter en amerikansk særling, som mener, at han har besøg af delfinerne, og at den planet de nu er på blot er delfinernes ersatz for den rigtige, som er forsvundet. De kommer sammen afsted ud i rummet igen - ikke mindst for, at de kan finde Guds sidste besked til sit Univers og på vejen dertil møder de den døende robot, Marvin.

Denne bog er på mange måder anderledes - den handler udelukkende om Arthur; den foregår primært på Jorden og det specielle er knapt så freaky som i specielt den første bog. Havde den første været som denne, havde det muligvis været svært at accelerere til det specielle niveau fra de andre bøger. Ved at køre tempoet ned bevæger Adams sig stille og roligt mod en slutning, og det gøres uendeligt elegant.

Men det er ikke den sidste bog; de fire, jeg nu har læst, udkom jo mellem 1979 og 1984 - men i 1992 kom der en femte del i 'trilogien'. Den var ikke udkommet, da en ven gav mig serien for snart mange år siden. Men jeg bliver jo faktisk nødt til at investere i den nu... for der er ingen tvivl om, at jeg er blevet blaffergal. De skal genlæses, gemmes og der skal grines og tænkes mere over dem! Det var i hvert fald en opdagelse, jeg ikke havde regnet med at gøre i denne måneds bogudfordring!

No comments: