Tuesday, May 31, 2011

Eksil - Jakob Ejersbo

  • Danish
  • May 29-30
  • 283 pages
  • Titre français: Pas encore traduit
Endelig lykkedes det mig at finde et bind mere af Ejersbos trilogi til en overkommelig pris; jeg har tidligere vægret mig ved at skulle give 299 DKK også for de to andre meget tyndere bind i serien. Men jeg fandt den anden lille roman, Eksil, til 130 DKK - og det er i orden... også selvom den blev slugt på en flytur hjem til Belgien og en aften i sofaen.

Men det er jo problemet som med den første; at man bliver totalt fanget af ord, handling og personer. Med Eksil havde jeg jo så ydermere rammerne i orden, da historien er en parallel fortælling, som supplerer Liberty.

I Liberty spiller den unge engelske pige, Samantha, en relativt stor rolle, da Christian har en flirt med hende og bliver temmelig påvirket af hendes selvmord. Det var jo så også en ting, jeg vidste - at den endte skidt! Men det gør det jo i Ejersbos afrikanske univers, og Eksil er selvfølgelig ligeså gennemsyret af den dårlige karma, som forældrene overfører til deres børn. Forældre, som tit er kommet for at redde et kontinent, men end ikke kan redde dem selv.

Samanthas far er dog ikke som de andre; han er lejesoldat og har et hotel som skalkeskjul for myndighederne. Moderen er alkoholiker og kun Alison, den fornuftige storesøster, kan vel betegnes som nogenlunde velfungerende i den familie. Samantha går på samme kostskole som Christian og de andre unge, man kender fra Liberty - Jarno, Stefano, Truddi osv. - men hun forsøger med alle midler at blive smidt ud. Et gigantisk råb om hjælp, opmærksomhed, omsorg og helt bestemt også respekt, som alle sidder overhørige.

Hun forsøger sig med druk og sex uden at hun dog kan få sig selv til at kaste alle hæmninger over bord. Men for drengene på skolen bliver hun udråbt til den lokale nemme luder - og de behandler hende derefter. Skolens ledelse gør intet for at hjælpe, og Samantha flytter sig fra øl til kokain på ingen tid, samtidig med, at hun forsøger at forføre Victor, en korrupt narkosælger, som arbejder sammen med faderen.

Det er en meget barsk fortælling om dagligdagen for de hvides børn; de bliver kastet rundt og forældrene vevd knap nok, hvor de sover i skoleferierne. De må klare sig selv, og mange af dem går til grunde. Sproget i bogen er barsk og kontant, og i starten kan det virke som en vulgær teenageroman; men Ejersbo bruger dette sprog og denne barske jargon til at virkeliggøre sine personer i en helt ekstrem grad. For indimellem deres drukture og tilfældige sex tænker de over deres rolle - i Afrika eller som tilbagevendte til en verden og et land, som ikke længere er deres. De er bevidste om, at de lever et utopisk liv - og for Samantha bliver det skæbnesvangert.

Hun ender med at blive svigtet af alle og begå selvmord; ganske som jeg jo vidste det fra Liberty. Hvad er forskellen så mellem de to bøger? I Liberty er det Christian, der fortæller og ser sin opfattelse af situationen. Han kender ikke til hele Samanthas historie, for som de sårede teenagere, de er, deler de ikke smerten med hinanden - men gemmer sig bag en hård facade. I Eksil er det Samanthas ord og smerte, der er synsvinklen og hendes beskrivelse af Christians familie og liv er lige så distanceret, og den vinkel får man udelukkende ved at læse Liberty.

Jeg mangler stadig Revolution, som er en novellesamling - den var endnu for pebret synes jeg; og det er uden tvivl også den, jeg forventer mig mindst af. Men jeg forventer mig nu stadig en del - for som jeg skrev om Liberty, så er dette noget af det mest grusomt imponerende jeg har læst i årevis, og især fra en dansk forfatter!

3 comments:

Donald said...

Det er nogle barske bøger, og jeg synes det er så uretfærdigt med al den mobning og nedrakning.

Angående bogpriser: Desværre har jeg lige oplevet samme pris-problematik. En bog, som jeg gerne ville give i fødselsdagsgave, kostede 250 og ugen efter blev den nedsat til 100. - Hvad tror så gave-modageren mon - nå det er der jo ikke noget at gøre ved, men hvor er det surt.

Nille said...

Donald,

Det er nogle meget barske bøger - men bestemt værd at læse, synes jeg!

Men sprog og handling kan være ret rå til tider.

Jeg lærer nok aldrig at gennemskue det danske bogmarked, hvad priser angår. Hernede er det heldigvis noget enklere - hvis man venter til en billigudgave kommer, så koster en bog max. 10 EUR! Det er selvfølgelig også nemmere med det noget større marked for franske bøger; men det er absolut medvirkende til, at jeg venter længe med at købe danske bøger - og altid kigger i Netto eller Kvickly før jeg kigger i boghandlen. Synd for dem - men det er jo fakta!

Donald said...

Godt råd at vente lidt og kigge i de andre bogmarkeder! det råd er modtaget :)