Friday, March 4, 2011

La consolante - Anna GavaldaAnna Gavaldas romaner nyder temmelig stor succes i Frankrig, og selvom de næppe går over i verdenslitteraturens klassikere, så er det finurlige personportrætter i hverdagshistorier, som er behagelige at læse.

Charles er en 47-årig arkitekt, som lever sammen med en kvinde, der har en teenagedatter. De lever et mondænt liv - men ikke lykkeligt; og tilbringer mere tid væk fra hinanden end sammen. Ikke mindst når konen er på besøg hos sine elskere!

En dag modtager Charles et enkelt brev, hvor der blot står "Anouk er død". Det hiver ham med ét tilbage til barndommen sammen med den uadskillelige ven, hvis mor, Anouk, var en farverig personlighed, som der fandtes få af i hans eget borgerlige klassiske miljø. Han mindes Anouk, sin barndom og ungdom, og venskabet med Anouks søn, som sluttede da denne blev narkoman.

Han kan ikke dy sig, og opsøger denne - og ved at rejse langt derud på landet, hvor vennen nu lever en anstændig kedelig tilværelse, møder han Kate. Hun lever et bohèmeliv på en gammel gård med et væld af børn - hendes søsters børn, som hun opdrager efter dennes død, men også nogle adopterede, som lever i en fantasifuld verden, som er milevidt fra Charles' organiserede og rige pariserliv.

Han hænger fast; han tiltrækkes af livet på den skæve måde - og selvfølgelig af Kate; det er måske en historie om en midtlivskrise - men også om at stille spørgsmål ved de værdier vi har i livet, og hvordan vi prioriterer vores komfort og velfærd.

Den springer en del frem og tilbage i tiden uden direkte at angive, hvor man befinder sig - det var en kritik af bogen, jeg tidligere havde læst; men personligt generede det mig ikke spor. Det er en meget dynamisk og intens skrivestil, som gør, at man suser frem igennem siderne.

Ganske underholdende både som ferielæsning, men også til herhjemme.

No comments: