Friday, March 18, 2011

Charlotte Gray - Sebastian Faulks  • English
  • March 16-18
  • 496 pages
  • Dansk titel: Ikke oversat (?)
  • Titre français: Charlotte Gray
Sebastian Faulks trilogi om krige slutter med denne roman, som også er filmatiseret. Jeg har ikke læst den første i serien, men Birdsong, som omhandlede 1. Verdenskrig gjorde et stort indtryk på mig.

Charlotte Gray foregår således under 2. Verdenskrig, og starter i London med den unge skotske kvinde, der ankommer til byen for at arbejde med hjælpearbejde for tropperne. Hun lever i en lejlighed med andre unge kvinder, og selvom der er krig morer de sig og fester - indimellem aftener i beskyttelsesrummene. Eller måske netop på grund af krigen har de behov for at grine, elske, danse... og Charlotte bliver forelsket i den unge pilot Peter Gregory. Han forsvinder over Frankrig, netop som Charlotte selv er begyndt at arbejde for den britiske regering for at hjælpe modstandsbevægelsen i det besatte Frankrig, og Charlotte beslutter sig for at tage til Frankrig for at finde ham.

Året er 1942, og Frankrig er delt i den frie og den besatte zone. Det er en kompleks og ikke glorværdig af den franske historie, hvor mange franskmænd beundrede Pétain og Laval, og ikke så de allierede som frelsen. Tværtimod! Den franske regering samarbejder med tyskerne om at deportere jøder, og i den lille by, hvor Charlotte havner, undslipper to små drenge ved at gemme sig hos nogle venligtsindede naboer.

Charlotte lever et relativt stille liv i landsbyen under dække af at være en fransk krigsenke, og hun deltager samtidig i sabotageaktioner og nægter at returnere til England før hun har fundet Peter. Hun kan ikke rejse frit rundt, så det er ved hjælp af netværket - men tingene tilspidses og i 1943 må hun endelig rejse hjem. Hendes rejse slutter med en tur omkring Paris, og Drancy-lejren, som er berygtet for at være en af de sidste endestationer for franske jøder inden turen til gaskamrene.

Birdsong var en meget barsk roman med skrækkelige og lange beskrivelser af livet i skyttegravene. De billeder sidder stadig i mig, og jeg forventede mig nok for meget af denne roman. De to krige var selvfølgelig meget anderledes, og hvor man i Birdsong følger en mand, så bliver historien i sagens natur anderledes ved at følge en kvinde, som ikke deltager i aktive krigshandlinger på samme måde. Men når man glemmer det, og kommer ind i historien er det en fantastisk beskrivelse af en dunkel periode, hvor ingen turde stole på nogen og hvor folks motiver var uforklarlige - skræk for kommunismen, oldgammel strid med englænderne?

Det handler også meget om kærlighedshistorien mellem Charlotte og Peter - og det fylder til tider for meget for min smag; samtidig kan Faulks godt lide at indsnige en pyskologisk historie. I dette tilfælde er det et sløret barndomsminde, som Charlotte har om faderen, som kæmpede i skyttegravene i den anden krig. Det er for mig at se en unødvendig historie i historie, og tjener blot til en rosenrød genforening mellem far og datter, da de genser hinanden.

Derfor ikke så stærk en roman som Birdsong; men relativ god læsning trods alt!

No comments: