Saturday, May 13, 2023

Jagten på det perfekte måltid - Anthony Bourdain


 














  • Engelsk
  • 7.-13. maj
  • 288 sider
  • Originaltitel: A Cook's Tour

Bourdain bliver ved med at fascinere folk synes jeg; efter at have læst den posthume biografi og set Netflix-dokumentaren blev jeg blot mere fascineret af hans personlighed. Der er ingen tvivl om, at det var en dybtfølende og intelligent mand, der virkelig var perfekt til at sende ud i verden for at møde andre mennesker over et måltid mad. Men der er også utrolig meget komplekst i ham, som skinner igennem i tekst i billeder - blikket, der altid er lidt varsomt og alle de ting, man fornemmer der foregår inde bag ved.

Denne bog er en del år gammel, og er skrevet som hans version af rejserne, hvor programmerne blev optaget.

Det er virkelig intenst; jeg måtte tage den i bidder - der foregår så meget både fysisk med alle rejserne, og jeg skulle lige tjekke kort og informationer for at lære mere. Men også psykisk, fordi det tager hårdt på ham at skulle flytte sig så meget. Men også at skulle spille den rolle, der forventes i tv-programmerne - nogle dage vil han jo bare tale med mennesker, og helst uden et kamera. Der er grænser han føler sig tvunget til at overskride, og det skaber konflikter med producenterne.

Men han kommer omkring; det er de vildeste rejseoplevelser og de vildeste madoplevelser - og det hele er så kondenseret, at man helt taber pusten. Man forstår desværre, hvordan det tog på ham - men også at han ikke formåede at åbne op for, hvordan det påvirkede ham. Kunne enden være undgået? Det ved man jo aldrig? 

Uanset så levede han til fulde; han investerede sig selv så meget i de møder med mennesker - at det nok tog en lille bid af ham selv hver gang.

No comments: