Sunday, May 21, 2023

The Family - Naomi Krupitsky

 

  • Engelsk
  • 14.-21. maj
  • 368 sider
  • Dansk titel: Endnu ikke oversat
I sidste uge var jeg i Napoli - for evigt forbundet med Elena Ferrantes serie om de to veninder; men jo også et af knudepunkterne for den italienske mafia. Så jeg havde taget en passende bog med - og så var der jo ikke meget tid til at læse alligevel. Det blev mest i flyet frem og tilbage.

Denne bog foregår dog ikke i Napoli eller Italien, men i New York. Mange italienere rejste til Amerika - og båndene til hjemlandet var stærke. De holdt sammen i det nye land og i det nye liv; men skabte også deres eget netværk - deres famiglia.

Sofia og Antonia er barndomsveninder; deres fædre arbejder sammen for den lokale mafiaboss, og selvom de ikke kender alle detaljer i fædrenes arbejde så ved de, at deres familier er anderledes. De andre børn holder sig lidt respektfuldt på afstand, og de er ikke inviteret hjem til fødselsdage og lignende. De har deres egen Familie - og det er ikke kun blodet, der afgrænser den.

Men Antonias far dør, og pigernes teenagetid sætter dem i forskellige retninger inden de som unge piger igen forenes da de gifter sig og får børn.
De har forskellige syn på Familien; de har forskellige drømme - men de opdager også, at alt ikke kan lade sig gøre. Familien er alt og det er ikke nemt at slippe væk.

Det er en historie om loyalitet i dens yderste konsekvens. Om kærlighed mellem mennesker - ægtefæller, veninder, forældre - der vil gøre alt for at beskytte deres eget. Om hvor langt man vil overskride sine grænser, når det er den eneste mulighed.

Historien udspiller sig primært lige før og efter 2. Verdenskrig, hvor mafiaen også skulle omstille sig flere gange i deres forretningsgrundlag. Sofia og Antonia er de absolut centrale personer, men deres mænd kommer til at spille en afgørende rolle i den ultimative prøve for at få Familien til at holde sammen.

Jeg synes måske den var lidt langtrukken set i bakspejlet - når man ser, hvad det bygger op til. En pludselig slutning, som var lidt for åben. Men absolut en interessant skildring af miljøet.

No comments: