Thursday, May 25, 2023

A Fifty-Year Silence - Miranda Richmond Mouillot




  • Engelsk
  • 23.-25. maj
  • 304 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

I september læste jeg den meget smukke franske roman skrevet af en kvinde, der ville forstå, hvad der var sket med hendes familie under krigen. En familie, som ikke ville tale om det, der var sket - i håbet om at glemme - eller fortrænge? Eller måske skåne den yngre generation?

Miranda Richmonds familie er også præget af krigen; hun er født og opvokset i USA, og hendes mormor bor i nærheden. Hendes morfar bor dog i Geneva, og de to bedsteforældre har ikke talt sammen i knap 50 år siden de gik fra hinanden. Det tog dem tyve år at blive skilt - men alt foregik uden at tale sammen; og især bedstefaderen bliver rasende hver gang hendes navn blot nævnes.

Miranda føler som barn og teenager, at hele familiens ufortalte historie hviler på hendes skuldre. Hun har mareridt om døde, om lejre, om rædsler - hun mener, at alle forfædrenes pinsler kun kan komme ud igennem hende, da hun er det eneste barnebarn og dermed yngste - og sidste - skud på stammen.

Det viser sig, at bedsteforældrene har et lille hus i Sydfrankrig, men da de ikke vil tale sammen, kan det ikke sælges. Miranda tager derfor dertil for at skrive sin historie om de to og deres kærlighed.
Der møder hun selv sit livt kærlighed, og bliver gift.

Jeg var desværre slet ikke så begejstret som de anmeldelser, der pryder bogens forside.
Det er umuligt at vide, hvad der er opdigtet og hvad der er fakta i den historie hun skruer sammen. Præmissen er at komme til bunds i de 50 års tavshed og finde årsagen til bruddet; og indledningsvis bygges der op til lidt af en overraskelse. I virkeligheden flyder historien helt ud, og vi får aldrig at vide, hvorfor - eller hvornår - de blev skilt.

Vi får aldrig at vide, hvordan deres liv reelt var - før, under og efter krigen! Det virker mere som en for for terapi for forfatteren selv til at bearbejde historien og acceptere, at hun aldrig får sandheden at vide. Fordi bedsteforældrene først nægter at tale og senere er for gamle og senile.

Jeg vil varmt anbefale den franske roman; men denne var en stor skuffelse.

No comments: