Saturday, May 7, 2022

Vi fulgte skildpadderne - Alice Hoffman


 















  • Engelsk
  • 3.-7. maj
  • 400 sider
  • Originaltitel: The Marriage of Opposites

Jeg tog en pause fra Henry VIII's hustruer og tog til Caribien - nærmere betegnet Dansk Vestindien til en utrolig historie!

I 1795 fødes Rachel på Sankt Thomas - dengang en af de danske besiddelser i Dansk Vestindien; hun er jøde og ud af en handelsfamilie. Men forretningerne går ikke helt som ønsket, og som ganske ung giftes hun væk til den langt ældre Monsieur Petit, som er enkemand med tre børn. Det er ikke et kærlighedsægteskab på nogen måde; snarere en forretningsaftale og Rachel indgår også en med hans afdøde hustru, hvis spøgelse hun mener at se i soveværelset. Hun lover den afdøde ikke at elske ham - og bringer hende jævnligt hendes yndlingsblomster på kirkegården. Det er prisen hun betaler for at være i ægteskabet.

Hun føder ham endnu tre børn inden han pludselig dør af et hjerteanfald, og hun er en ung enke med seks børn og endnu et på vej. Som kvinde kan hun ikke eje eller forvalte forretningen, og må flytte fra deres hus. Og så ankommer en nevø til den afdøde mand fra Paris - den by Rachel altid har drømt om at besøge. Frédéric er otte år yngre, og de forelsker sig ved første blik. Men nogle mener, at det er incest - der er jo familierelationer mellem dem omend ikke blodrelaterede.

De udstødes af den lille jødiske minoritet og lever i utugt mens hun føder flere børn. Det tager lang tid før de bliver gift - men endnu længere at blive tilgivet! Og der er kommet fire drenge fra dette sidste forhold - og den yngste er Camille Pissarro. Han blev berømt som en af ophavsmændene til impressionismen - men først mange år senere.

Dette er historien om Rachel og hendes familie! Vi følger selvfølgelig især Camille af hendes børn, men det er også først og fremmest en eventyrlig historie om Vestindien og den periode. Et lille miljø med skarpt adskilte befolkningsgrupper - jøderne, europæerne og slaverne eller dem med afrikansk blod. Det var også tiden, hvor vores Peter von Scholten ophævede slaveriet.

Der er eventyrlighed i naturen og deres relationer til det overnaturlige, så man tænker på tidlig Isabel Allende eller Marquez. Der er rejser rundt i verden, som slutter i Paris i slutningen af det 19. århundrede - og så er der Rachel og Frédérics store kærlighedshistorie. Altoverskyggende og intens også for de mange børn af forskellige fædre, og for Camille, som kæmper med forholdet til moderen. Rachel er stålsat i sin kamp for familien og kærligheden - men også for deres rolle i samfundet.

Det er ikke en historie om maleren Pissarro men om den virkelig specielle historie, der gemmer sig i hans rødder. Helt eventyrligt og rørende.

No comments: