Sunday, May 8, 2022

Le dernier sommeil selon Caravage - Alain Le Ninèze

 

  • Fransk
  • 8. maj
  • 124 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg er vild med Caravaggios malerier - ham og El Greco er nok om noget mine favoritter!
Og så var Caravaggio en rigtig bad boy, som Fernandez beskrev det i sin romanbiografi af ham.

Han levede vildt og han døde voldsomt!

Dette er en lillebitte bog i en ny serie, der hedder Romanen om et mesterværk - en serie historier skrevet over et enkelt maleri eller kunstværk af forskellige forfattere. Jeg ville jo elske at have dem allesammen - og det kommer jeg nok også til selvom de er lidt pebrede efter franske standarder.

I serien er det fx Goya, van Gogh, Manet, Klimt, Hopper - men også ældre som Caravaggio, Brueghel og Michelangelo. I omslaget ses i starten hele maleriet og til slut en detalje fra maleriet.

I denne Caravaggio-historie er maleriet Jomfru Marias død; et traditionelt motiv, som skal vise Maria i sin blide søvn inden hun stiger til himmels. Men Caravaggio gør det utænkelige - han tager til lighuset og maler Maria ud fra en prostitueret, der er samlet drukent op af Tiberen. Apostlene omkring hende ligner almindelige sørgende og der mangler den ophøjede bibelske stemning, som munkene, der har bestilt maleriet forventer. Skandale!

Det er i øvrigt ikke første gang, det sker. Caravaggios rygte er efterhånden noget blakket og han er tit i slagsmål i Roms gader. 

I historien antager forfatteren, at Maria i skikkelsen af den prostituerede var en kvinde, han kendte og havde brugt flere gange tidligere i sine malerier. Hun arbejdede for Tommasoni, som Caravaggio dræber den 28. maj 1606 i et slagsmål. Det blev starten på hans landflygtighed - rejsen til Malta, flere problemer, opholdet på Sicilien og senere Napoli inden han dør ensom og syg på en strand. Han døde sandsynligvis af blodforgiftning i nogle af de mange sår, han har efter sine kampe. Han døde relativt ung som 40-årig, og med et blakket rygte, der gjorde, at han første flere århundreder senere blev "genopdaget" og anerkendt.

Ideen er ganske fin og vellykket; om det vil virke for alle kunstværker i serien ved jeg jo ikke - men i dette tilfælde er der dokumentation for skandalen omkring maleriet og hans problemer med politiet.

No comments: