Sunday, July 4, 2021

Det der skiller os - Brit Bennett

 

  • Engelsk
  • 1.-4. juli
  • 366 sider
  • Originaltitel: The Vanishing Half

Obama er altid en ypperlig kilde til bogidéer, og denne bog var på hans liste over favoritbøger fra 2020 - så den købte jeg. Desuden anbefales den af Bernardine Evaristo, som jo har skrevet en lang række bøger om sortes historie, kultur og arv - alle fremragende!

Desiree og Stella er tvillinger og vokser op i den lille by Mallard, som er speciel ved, at samtlige indbyggere er afro-amerikanere - men meget lyse i huden. De er tilmed lidt racistiske og bryder sig ikke om dem, der er mørkere end dem selv. Men tvillingerne er som de skal være ifølge lokale kutymer; alligevel ser de på, da deres far lynches af hvide mænd. De vokser op med moderen Adele, som gør rent for at tjene til dagen og vejen - og da de er seksten år gamle, tager hun dem ud af skolen for at kunne tjene penge. Men de vil ikke være som deres mor, og stikker af til storbyen New Orleans.

Her skilles de ad efter et år, da Stella en dag pludselig er væk. Desiree møder en mand, gifter sig og får et meget mørkt barn - blueblack, som det hedder i bogen. Da manden begynder at slå hende, rejser hun hjem til moderen med Jude; det mørke barn, som absolut ikke får det nemt i den lille by.

Stella er forsvundet; men de ved, at hun muligvis lever "som hvid"- hvilket jo virker utopisk i vores ører; men vi er i slutningen af 1960'erne. Tiden, hvor Martin Luther King blev dræbt og kun nogle år efter, at præsident Johnson tog det første store skridt til at ende raceadskillelsen. 

Hele konceptet med racial passing var en reel ting; og hvor det i dag ville virke som en forkastelig fornægtelse af ens rødder, så var det dengang en mulighed for et helt andet liv. Jobs, som ikke blev givet til sorte - og til lønninger, som var markant anderledes. Det liv griber Stella, men hun må samtidig acceptere, at hendes nye familie aldrig må få sandheden at vide. Hun lever sit hele liv på en løgn; men i 1980'erne møder hendes datter, Kennedy, som er indbegrebet af en hvid amerikansk skønhed Desirees datter, Jude. De er kusiner; men ingen vil tro det.

Jude finder sandheden, og konfronterer både Stella og Kennedy; og spørgsmålet er jo så, om Stella vil indrømme og genforenes med familien.

Der er mange komplekse ting på spil; og Bennett når langt fra til bunds i dem alle. Samtlige karakterer i bogen har nogle traumer eller problemstillinger at forholde sig til; desværre er nogle af dem blot staffage synes jeg, og visse steder bliver det lidt stereotypt og mangler afrunding.

Men det er en spændende historie og interessant problemstilling - og minder os blot igen om, hvor meget race definerede et helt land i så mange år. Og stadig gør det; for nok er der i dag love mod den slags racisme - men der er jo også en helt anden virkelighed, som BLM viste os.


No comments: