Tuesday, May 22, 2018

Maigret får besøg (Maigret LIX) - Georges Simenon  • Fransk
  • 21.-22. maj
  • 158 sider
  • Originaltitel: Maigret et le client du samedi

Maigret har i et par måneder haft en mand siddende i ventesalen i Politigården; hver lørdag faktisk - deraf bogens franske titel. Men han går hver gang uden at tale med ham. Indtil han en lørdag aften sidder hjemme i hans stue, og fortæller, at han vil dræbe sin kone og hendes elsker.

Manden har et hareskår - og ikke den største selvtillid. Men han blev gift, og fik en datter - og så tog konen en elsker, som nu sover i hans seng mens han selv er fortrængt til en feltseng i stuen, som klappes sammen hver morgen. Han vil ikke skilles på grund af datteren; men situationen er mildest talt uholdbar.

Han lover Maigret, at han vil kontakte ham dagligt og isæ, hvis han forudser at gøre noget drastisk. Det varer kun to dage - så hører Maigret ikke mere fra ham. Alle mener, at han jo bare er forsvundet - langt om længe og ikke for tidligt, hvis man spørger konen. Maigret mener, at han er blevet myrdet.

Konen og elskeren holder sammen; men så dukker liget op i Seinen, og deres forhold krakelerer foran dommeren.

Det er jo en relativ banal historie i Maigret-sammenhænge; men endnu en gang er det alle de små detaljer i hverdagen, der træder frem. Maigret viser sig fra sin bedste arketypiske mandschauvisnistiske side her. Han bliver i sengen til der er gjort rent om morgenen. Han beordrer konen til at lave en bestemt ret - ikke noget med at foreslå eller bede om. Det bliver bare sagt!

Maigret er berørt af mandens skæbne; han synes bestemt ikke, at det er værdigt - for en kone skal jo kende sin plads. 

Det var måske ikke den bedste Maigret; men de har alle deres små skæve situationer.

No comments: