Thursday, December 15, 2016

Maigret og mordet ved vejkrydset (Maigret VII) - Georges Simenon  • Fransk
  • 13.-14. december
  • 190 sider
  • Originaltitel: La Nuit du Carrefour

For første gang tog det mig to dage at læse en Maigret! Men et heldagsmøde overmandede mig om aftenen, og jeg måtte give op.

Ikke at denne var mindre spændende; den starter som sædvanligt lige på med Maigret, der sidder og forhører en mand i 17 timer. Denne mand viser sig atr være dansker; man kan undre sig over om Simenon blev inspireret af sin person i nummer VI, der var dansk konsul?

Manden er yderst standhaftig, og det imponerer Maigret. Efter 17 timer er der ikke en fold i hans skjorte - og det ses som et tegn på absolut uskyld, hvorefter han løslades. Han bor et gudsforladt sted - i et vejkryds langt ude på landet, hvor der kun er to andre huse. Den ene tilhører en forsikringsagent, der bor der med sin kone og så er der en mekaniker. Landevejen er dog voldsomt trafikeret - og mekanikeren har kronede dage.

Danskeren bor sammen med sin søster .... en kvinde, han låser inde, hver gang han skal til Paris for at sælge noget, så de kan overleve. Men så var hans bil pludselig blevet ombyttet med naboens, og der sad et lig i naboens bil ... i danskerens garage.

Hele stemningen omkring dette mikrokosmos i vejkrydset fik mig til at tænke i Hopperske billeder; og det er da også absolut 1930'er gangsterstil, der udspiller sig her med kokain gemt i dæk og vinduer, der giver tegn om der er fri bane eller ej.

Ganske underholdende og velkonstrueret lille mysterie. Men jeg synes nu ikke, at Simenon virkede helt troværdig i beskrivelsen af danskeren, der skulle være adelig og leve under falsk navn, da hans familie var ved hoffet i Danmark! I 1930 var den praksis næppe længere eksisterende?

No comments: