Monday, June 20, 2016

Tre gange os to - Laura Barnett  • Engelsk
  • 18.-20. juni
  • 412 sider
  • Originaltitel: The Versions of Us

Jeg ved ikke lige, hvorfor den danske udgave skal have en så klodset titel? Men den er selvfølgelig yderst rammende for historien, der netop fortæller den samme historie fra tre forskellige perspektiver.

Eva er 19 år gammel, da hun i 1958 en dag styrter på sin cykel foran universitetet på grund af en vildfaren hund. Hun får hjælp af den jævnaldrende Jim, og det er kærlighed ved første blik. De er sammen fra første sekund, og Eva gør det med det samme forbi med kæresten David, der er en ung skuespiller med store ambitioner - og et stort ego! Men nu er det ægte kærlighed, og de to unge gifter sig efter et par år.

Eva er 19 år gammel, da hun i 1958 med nød og næppe undgår en vildfaren hund og dermed styrtet på cyklen. Hun bemærker, at en ung mand var på vej for at hjælpe hende, men cykler videre og hjem til David. Hun er stolt og beæret over, at David har valgt hende - selvom hun ved, at det altid vil være ham, der kommer i første række. De holder et traditionelt jødisk bryllup, og Eva skal være udsmykningen i dette perfekte glansbillede.

Eva er 19 år gammel, da hun i 1958 en dag styrter på sin cykel foran universitetet på grund af en vildfaren hund. Hun får hjælp af den jævnaldrende Jim, og det er kærlighed ved første blik. Eva g8r det forbi med kæresten David, og lever en hæsblæsende idyl med Jim. Indtil hun opdager, at hun er gravid og at det kun kan være Davids barn. Hun ved, at Jim ville acceptere det som sit eget - men går tilbage til David, og de gifter sig på trods af dette. Ikke af kærlighed, men af praktiske årsager.

Ethvert sekund i vores liv træffer vi valg - bevidst eller ubevidst; for der er altid ting, der kan ændre den retning vores liv tager. What if ....? 

Der tre historier følger Eva, Jim og David i mere end 50 år med udgangspunkt i de tre scenarier. For den store overvældende kærlighed i første scenario betyder jo ikke nødvendigvis, at lykken holder. Og fordi de ikke rigtigt mødes i ungdommen, betyder det ikke, at deres veje ikke krydses igen.

Jeg var betaget af konstruktionen af de tre historier; man kan ikke slippe den før man ved, hvad der NU sker med de tre protagonister - og man ærgres og glædes med dem.

Historierne slutter i 2014, da Eva er alene igen og kan se tilbage på et langt liv - spørgsmålet er så. hvilket af dem, der var det optimale? Eller om det 'lykkeligste' liv findes ud af de tre muligheder?

Tankevækkende og yderst original roman.

No comments: