Sunday, August 16, 2015

Fanden er løs - Hamann & Jørgensen  • Dansk
  • 14.-16. august
  • 384 sider

Man kan jo more sig lidt over, at det allerede på forsiden er gået galt for forlaget med en 'renæssance krimi' i to ord! Det var dog rettet i den udgave jeg har; men desværre er der stadig rigtigt mange fejl inde i bogen. Banale fejl - men det er så irriterende for læseoplevelsen.

Jeg havde ellers læst positive anmeldelser af denne renæssancekrimi, som foregår i 1642 netop som Christian IV skal til at indvi sit runde tårn - officielt kaldet Stjerneborgen på grund af dens astronomiske laboratorium.  

Plottet er en trolddomssag, som byens foged, bryggeren Korbach skal opklare; og som involverer sømænd hjemvendt fra de store have og intriger i byen. Jeg må desværre indrømme, at jeg ikke faldt for den tekniske side af krimien - den var lige så løs som Fanden i titlen, og der kunne mageligt være skåret hundrede sider af bogen.

Til gengæld gav den et fænomenalt syn på byen, som den tog sig ud dengang, hvor gaderne ikke altid hed det, de gør i dag - og hvor bymurene var noget mindre end vi kender det. Det historiske perspektiv var absolut underholdende og man kunne som københavner mageligt se det hele for sig.
Men det er desværre ikke nok, hvis man vil skrive en krimi. Desværre har jeg allerede andet bind stående - det bliver vist til et dobbelt fejlkøb.

10 comments:

Rasmine said...

Hvis jeg læser din beskrivelse rigtigt, er skildringen af datidens København til at stole på, så jeg kunne faktisk finde på at læse bogen alene af den grund :-)

Nille said...

Rasmine,

Jeg vil nok påstå, at det er lidt for lidt til at investere i denne bog - der må være mange langt bedre bøger om det gamle København; men det var da sjovt at lære lidt om, hvad gaderne hed dengng. Men er det 170 kroner værd?

Men jeg må jo læse anden del, når nu den er indkøbt!

Gorm Præst Jørgensen said...

Og det er da muligt, at der kommer en 3'er. Noget af den er skrevet.

Hilsen Gorm Præst Jørgensen

Nille said...

Gorm Præst Jørgensen,

Jeg er sikker på, at mange læsere vil sætte pris på et tredje bind. Jeg havde jo netop læst mange positive anmeldelser, og man kan jo ikke falde i alles smag.

Gorm Præst Jørgensen said...

Selv blandt mine nærmeste er der nogle, der har tommelfingeren nedad. Og man kunne måske forvente, at de kom med en hvid løgn, men det har de altså ikke gjort. Heldigvis er der andre, som synes, begge romaner er gode.

I øvrigt er dit hovedanklagepunkt ret almineligt: Kedeligt krimiplot, men god tidsskildring.

Jeg håber dog, at du synes bedre om "Tiggernes børn." Den er efter min mening mindre ambitiøs men nemmere at gå til end "Fanden er løs." Den er også kortere.
De er dog solgt i nogenlunde lige mange ex, når man lægger 1. udgaven, bogklubvarianten og e-bøger sammen.

Nille said...

Tak for dit svar Gorm,

Jeg synes, at beskrivelsen af København var god. Men jeg er nok bare ikke den bedste krimilæser. Jeg har dog ikke nødvendigvis behov for, at det skal være let - det var ikke mit problem her. Og Tiggernes børn vil også blive læst.

Det er da dejligt, at du/I får ærlig kritik - og succes.

I forhold til korrekturlæsning ærgrer det mig dog altid, når der er fejl - og det er jo ikke forfatterens problem.

Gorm Præst Jørgensen said...

Det ved jeg nu ikke, vi kunne jo bare have skrevet det korrekt i første omgang. Hø hø.

I øvrigt har jeg/vi også været med til korrekturlæsningen.
Der er læst korrektur 3 gange. Første gang af en professionel, anden gang af os, tredje gang af en (anden) professionel. Men det er svært, man læser ofte, hvad der burde stå og ikke hvad der i virkeligheden står.

Bonusinformation: "Fanden er løs" var omkring 100 sider længere, da vi indsendte manus til Gyldendal. Vores redaktør ønskede den forkortet, og det blev den så med ca 100 sider.

Rasmine said...

Nej, det er ikke 170 kroner værd, men måske nok de 55 kroner, som e-bogsudgaven koster, for det er sikkert en fornøjeligere måde at lære det på end at give sig i kast med en direkte byhistorie. Ferielæsning ;-)

Nille said...

Gorm,

Ja, korrektur er en svær ting - nu kan jeg ikke huske fejlene i detaljer; men mener, at én var 'murerne' i stedet for murene. Hvilket jo gør en betydelig forskel.

Længde betyder jo principielt heller intet, hvis spændingen varer ved. Jeg skal selvfølgelig nok give mit syn på efterfølgeren.

Nille said...

Rasmine,

Jeg kommer jo aldrig til at læse ebøger desværre. Jeg burde ... for der er et stort pladsproblem inden længe. Jeg smed så mange bøger væk inden jeg flyttede fra Bruxelles sidste år; men nu er jeg igen på lige knap 1700 - og jeg har investeret i 13 bøger alene siden i lørdags. Det ender igen galt ....