Tuesday, September 24, 2013

Philippe V d'Espagne - Philippe Erlanger

  • Fransk
  • 21.-24. september
  • 409 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Det er et temmelig elendigt billede af mit sidste fantastiske køb ved bogboderne langs Seinen - men sådan er det jo med de ældre udgaver, der ikke længere fås i almindelig handel. Ikke desto mindre var jeg lykkelig for mit køb af denne biografi udgivet i 1978. Philippe Erlanger er en af de største institutioner indenfor fransk historieskrivning - ikke på fransk men om fransk historie. og i særdeleshed de kongelige familier og intriger. Dog var den sidste biografi jeg læste skrevet af Erlanger om den legendariske kejser Karl V.  Men jeg ved, at det er kvalitet, når Erlanger står bag.

Filip V af Spanien var ikke udset til at være konge af Spanien; født som han var som prins af Frankrig. Men nummer to i rækken i en tid, hvor Ludvig XIV levede langt og længe, og ingen forestillede sig, at man en dag ville mange tronfølgere.

Ludvig XIV's søn døde; dernæst hans barnebarn - Filips storebror, men da var Filip selv allerede sendt til Spanien for at udfylde den tomme trone efter Den spanske Arvefølgekrig. Han startede sin tid i Spanien med befolkningen imod sig - man brød sig ikke om franskmænd og deres løsslupne hofliv. Til gengæld var Filip ikke glad for det stive katolske hofceremoniel; og hans dronning nægtede i starten pure at iføre sig den traditionelle spanske hofdragt. Det er temmelig imponerende at læse, hvordan man fremstillede en dukke og sendte til Versailles for at få den gamle kong Ludvig XIV's mening om sagen. Det har taget måneder at korrespondere - men svaret kom: Behold dragten, og gør dig respekteret!

Filip endte pludselig som den eneste arving i direkte linie - hvis man ser bort fra den lille prins på fem år. Hans regeringstid var derfor i mange å præget af denne arvefølgekrig, selvom han officielt havde frasagt sig al ret til den franske trone og krone. Men ærgerrighed driver mennesket!

Den lille prins overlever dog sin barndoms skavanker, og bliver til Ludvig XV og Ludvig XVI's far. Filip må love, at den franske og den spanske trone aldrig kan forenes - hvilket var englændernes og Habsburgernes absolut største skræk.

Filip V var også en mand domineret af kvinder. Han var ikke en stærk person, og med alderen udviklede han flere psykiske symptomer mindende om den sindssygdom, der plagede vores egen Christian 7. Samtidig havde han et voldsomt libido, som gav kvinderne i hans liv en usandsynlig magt over ham. Det blev i mange henseender dem, der kom til at bestemme den politiske retning Spanien tog i de forskellige konflikter - ikke mindst med 'fædrelandet' Frankrig.

Det var også Filip, der 'opdagede' den unge kastratsanger, Farinelli - det siges, at hans sang var det eneste, der kunne dæmpe kongens kriser; og Farinelli blev hofsanger med forbud mod at synge for alle andre end kongen.

Som så mange andre kongelige skæbner var Filips både trist og tragisk; men også spændende. Min foretrukne tidsperiode ophører omkring starten af det 18. århundrede. Dog havde jeg selvfølgelig læst en del om Arvefølgekrigen - det er uundgåeligt, hvis man vil gøre sig bekendt med Ludvig XIV. Men hans barnebarn og hans personlige historie kendte jeg ikke i detaljer - og som altid med disse historiske biografier bliver jeg virkelig fænget.

Jeg vil stadig jagte de sjældne udgaver - for det er rene perler som både underholdning og lærdom!

No comments: