Thursday, September 5, 2013

Marie de Bourgogne - Georges-Henri Dumont

  • Fransk
  • 2.-4. september
  • 383 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Fayard-serien er en række bøger skrevet af franske (primært) historikere om store historiske personligheder; en temmelig stor del af dem er kongelige på den ene eller den anden måde, men det er typisk regeringsmænd, når vi efter det 18. århundrede. Det har jo sine årsager!

De er ikke nødvendigvis alle franskmænd; men fortidens verdensbillede gjorde jo, at grænserne ikke lå, hvor de gør i dag - og at de internationale forbindelser samtidig blev ægteskabelige forbindelser - og spillebrikker i et indviklet puslespil.

Det er i dag stort set umuligt at opdrive bøger fra denne serie; men de kan med held findes hos boghandlerne langs med Seinen. Så da jeg var i Paris sidst var det med stor glæde, at jeg kom hjem med hele to styks. De genudgives ikke længere, og denne fra 1982 fik jeg faktisk billigere end da den oprindeligt udkom. Måske er der ikke mange, der gider at læse om en dame født i 1457?

Men som 'belgier' og fan af netop den periode, er det rent guf! Marie de Bourgogne blev født i 1457 i Bruxelles, som dengang var en del af hertugdømmet Bourgogne; og der var århundreder til det blev til en belgisk hovedstad. Hun var datter af Karl den Dristige, som var den 4. hertug af Bourgogne, og også den sidste. Hun var det eneste barn - og tilmed en datter; så spillet om af hende afsat, startede i en ung alder. Hendes far brugte det meste af sin regeringstid på at udkæmpe territoriale krige mod den franske konge Ludvig XI, som var i en klasse for sig selv, når det angår snuhed og uærlighed.

Ludvig XI ville have hende gift med sin søn - som var 14 år yngre end den unge hertuginde. Hun havde til gengæld set sig lun på sønnen af den tyske kejser Frederik III (en af de uendelige og magtfulde Habsburgere!). Da hendes far døde på slagmarken tog hun sagerne i egen hånd; hun måtte kæmpe en del med oprørske borgere i de forskelllige dele af hendes rige - det som i dag er Belgien. Og tingene har absolut ikke ændret sig - det var allerede dengang en sproglig krig, der førtes mellem Flandern og Wallonien. Man kan undre sig over, hvorfor man skaber et land bestående af landsdele, der historisk har været i krig i århundreder. Men det gjorde europæerne jo også med deres idiotiske opdeling af kolonier i Afrika - så vi lærer åbenbart aldrig?

Marie de Bourgogne døde meget ung, selv efter datidens normer. Da hun var knap 25 år gammel faldt hun af en hest, og døde nogle dage senere af indre blødninger. Dermed nåede hun ikke at sætte det store præg på den internationale politiske scene; men hun er interessant set fra en anden vinkel.

Hendes søn var Filip den Smukke, som giftede sig med den gale spanske prinsesse Joanna; og hendes datter Marguerite var forlovet med den franske tronfølger, men den forlovelse blev ophævet. Filip den Smukke blev heller ikke gammel - kun 28 år - men han efterlod sig en søn, der skulle komme til at influere europæisk historie mere end mange andre, nemlig Karl V. I kraft af bedsteforældrenes ægteskab og senere faderens spanske forbindelse kom han til at regere over størstedelen af verden i mere end 40 år.

Han satte sin ugifte tante Marguerite til at styre Nederlandene - som dengang inkluderede Belgien - og det var under denne periode, at kunst og kultur nåede sine højdepunkter i den flamske renæssance.

Bogen er ikke på nogen måde gjort nem; det er tør historie uden en eneste dialog - og der er tilmed lange passager skrevet på fransk fra datiden. Det tog mig lidt længere at komme igennem, må jeg nok indrømme. Dertil kommer tidsregningen! Jeg forholdt mig samtidig til stamtavlen i slutningen af bogen - men kom så i tanke om dilemmaet: Indtil 1564 var nytåret i påsken - så alle datoer mellem 1. januar og hvornår påsken så end faldt varierer med et år. Det er en generel regel at huske, hvis man læser historiske bøger, hvor forfatteren ikke har fusket i originale udskrifter - det gør det mere autentisk, men kan virke forvirrende. Men det er altså ikke en fejl!

Det var et fortræffeligt køb til en pris af 8 EUR, og det perfekte supplement til min kollektion af historiske bøger fra den periode.

No comments: