Sunday, July 29, 2012

Charly 9 - Jean Teulé

  • Fransk
  • 29. juli
  • 222 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jean Teulé har tidligere med succes, vid og humor skrevet om historiske franske personer - så han har åbenbart ment, at der var en niche og, at lige han havde talentet for det. Desværre holder den slags ikke altid stik i længden. Da romanen først udkom var jeg meget entusiastisk; så læste jeg kritikken og var det noget mindre. Så udkom den i paperback, og jeg mente ikke, at de få sider var pengene værd. Men nu havde jeg lånt den af en veninde, og da man ikke skal dø hverken nysgerrig eller fordomsfuld, så læste jeg den.

Charles IX af Frankrig er en yderst vigtig og interessant del af den franske historie. Han var for det første søn af den karismatiske Katarina af Medici, som med hård hånd styrede landet i mange år efter at være blevet enke i en tidlig alder. Hun fik sat tre af sine fem sønner på den franske trone - desværre havde de også en famøs tendens til hurtigt at forlade den ved tidlige dødsfald.

Under Charly 9's - som Teulé kærligt har omdøbt ham til - regeringstid finder de store religionskrige i Frankrig sted. Protestanter og katolikker er i konflikt, og det ender med at kongen under pres fra sin dominerende mor udsteder ordre til at dræbe alle protestanter, da en del af dem praktisk nok er i Paris til søsterens bryllup - med en protestantisk konge ... den senere karismatiske kong Henri IV.

Det blev startskuddet til Bartholomæusnatten, og bogens handling starter netop der, hvor den ellers fornuftige konge forsøger at tale sin mor fra det. Men planen udføres, tusinder dør og kongen kan ikke slippe sin skyldfølelse. Det bliver begyndelsen til en langsom men sikker sindssygdom, som ender med en konge, der galoperer rundt i Louvres sale for at jage vildt, han får bragt ind udefra.

Problemet med bogen er desværre, at det er en grotesk karikatur uden megen historisk sandhed i modsætning til Montespan, som var historisk velfunderet. Det ender med en masse små kapitler af små anekdoter og vulgært datidigt sprog, som ingen mening giver for den historiske realitet eller romanen som helhed. Ikke alene keder man sig bravt - det er også grotesk at manipulere historien på denne vis. Meget skuffende bog fra en forfatter, som ellers har formået at underholde mig godt.

No comments: