Thursday, August 2, 2012

The 19th Wife - David Ebershoff

  • Engelsk
  • 30. juli- 1. august
  • 606 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat
  • WWW

The 19th Wife omhandler et emne, som jeg ikke er meget bekendt med og det var derfor en yderst spændende læsning på trods af lave forventninger - nemlig mormoner og polygami.

Historien er den del historier i én; primært følger vi to hovedpersoner. Den ene er den tyveårige Jordan, som er opvokset i den særprægede religion, indtil han seks år tidligere er blevet smidt ud for at have holdt en pige i hånden. Hans mor er faderens nittende hustru - deraf blandt andet titlen på bogen. Jordan har ingen kontakt haft til familien siden han forlod den, og måtte lære at klare sig alene; et liv, der først blev som trækkerdreng på gaden indtil den homoseksuelle Jordan finder et mere stabilt håndværkerjob, og lever en stille tilværelse med sin hund i varevognen, som er hans hjem. Indtil han en dag læser en avisartikel 'hjemme fra', og ser, at faderen er blevet dræbt og, at hans mor er den hovedmistænkte og nu er fængslet. Så tager han bilen og vover sig hjemad.

Parallelt med Jordans moderne historie følger vi den virkelige verdens nittende hustru. Ann Eliza Young er en usædvanlig kvinde for sin tid; født i 1844 som barn af mormonske forældre, der lever i monogami har hun en relativ normal tidlig barndom - indtil faderen bliver opfordret af sektens profet til at gifte sig med endnu en kone. Dette er ikke af kødelig lyst - selvfølgelig ikke!; det er Guds bud for at sikre den fremtidige overlevelse af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, som de så pompøst hedder på dansk.

Ann Elizas families historie fortælles igennem hendes egne ord - lettere gendigtede af denne bogs forfatter, men baseret på hendes bog fra 1875, hvor hun fortæller om livet som nittende hustru, som hun også mente at være for den karismatiske mormonleder, Brigham Young, som var 67 år gammel, da de giftede sig. Hun var i realiteten snarere et meget højere nummer, men mændene benytter sig af nummersystem, som kan nedgradere eller slette et nummer, hvis de ikke længere besøger en bestemt hustru om natten.

Ann Elizas historie fortælles ligeledes af Brigham selv, hendes far, hendes bror og hendes søn baseret på samtidige vidnesbyrd. Ann Eliza forlanger nemlig skilsmisse fra Brigham, da hun bliver nedgraderet til fordel for yngre og mere medgørlige kvinder. I 1873 var skilsmisse i sig selv en skandale - men denne historie trak hurtigt overskrifter landet over. Problematikken var ligeledes om der kunne tildeles skilsmisse, når staten ikke anerkendte polygami? Var de så gift - eller var Ann Eliza blot en af omkring halvtreds elskerinder?

Jordans nutidige historie er ikke så forskellig fra vilkårene mere end hundrede år tidligere; børnene opdrages stadig med løgnehistorier om verden udenfor deres lukkede mormonland. Kvinderne tolererer stadig at dele en mand med en bunke af andre koner - og hverken kan eller vil forestille sig et andet liv.

Jordans korte besøg hjemme udvikler sig selvfølgelig. Det bliver et opgør med fortiden og en genforsoning med moderen. Han kommer retur til miljøet og genser såvel koner som ungdomsvenner, og møder andre, der har forladt kirken eller er blevet smidt ud. Selvom historien primært fokuserer på problematikken omkring polygami, så lærer man også en del andre fakta om filosofien i denne sekt. Skræmmende læsning, at den slags stadig kan finde sted i det 21. århundrede.

Bogen blander på en god måde de to levebaner; det kan muligvis være forvirrende for nogle - men jeg synes, at det gav nogle gode paralleller for at konstatere, at intet ændrer sig andet end årstallet. Det er selvfølgelig også forfatterens mulighed for at placere nogle gode cliffhangers - men det fungerer netop fint, fordi den historiske del er lidt mere tør end den dynamiske mordefterforskning, som Jordan indleder.

Selvom denne roman ikke er oversat til dansk, så har Ebershoff pudsigt nok også skrevet en roman om en dansk kvinde, som er oversat. Han er åbenlyst interesseret i skæve kvindeskæbner, og jeg kunne sagtens blive fristet til at læse The Danish Girl også.

No comments: