Thursday, September 25, 2025

What I Ate in One Year - Stanley Tucci


 














  • Engelsk
  • 22.-25. september
  • 368 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Et tilfældigt fund på bibliotekets bord med personlige fortællinger, hvor jeg ofte bliver inspireret. Det var også der, jeg i 2022 fandt Tuccis bog om madminder. Så selvfølgelig skulle jeg også læse denne.

Bogen foregår - som titlen siger - over et år; 2023 for at være mere præcis. Der er ikke en side per dag - det varierer i længde og nogle gange springer han over nogle dage. Men det er rimelig jævnt fordelt over året og fortæller om hans rutiner.

Som skuespiller rejser han selvfølgelig en del, og opdager nye restauranter. Han har lavet sit eget tv-show, som handler om italiensk mad - absolut hans favorit. Jeg har sjældent hørt om nogen, der spiser så meget pasta. Jo, italienere selvfølgelig. Tucci laver pasta til sig selv nærmest dagligt og tit til både frokost og middag.

Udover at fortælle om maden, er bogen krydret med anekdoter om hans dagligdag. Små og store ting, som han fortæller om med humor. Han er amerikaner, bosat i England og gift for anden gang med en langt yngre kvinde, som han har to mindre børn med. Det giver anledning til nogle eksistentielle tanker om livet - og maden!

Tucci er en sybarit, og jeg elsker det. Hans entusiasme når han opdager en grøntsag, han aldrig tidligere har set eller glæden ved at dække et bord til gæster i sit hjem er uovertruffen. Man får også en glimrende fornemmelse af hans madglæde og hvordan det udspiller sig rent praktisk. Han laver meget mad! Han må have et velassorteret spisekammer, og tit og ofte tages rester frem og bruges i andre sammenhænge. Der er altid hjemmelavede basisting som fond, tomatsauce og alt det andet gode italienske. 

Han deler nogle af sine opskrifter i bogen. Nogle gange er det blot summeret i et par sætninger. Andre gange er det helt detaljeret, og der begyndte jeg virkelig at læse det som om jeg stod i køkkenet og så for mig, hvordan det blev til en ret. De sider tog lang tid, da jeg levede mig gevaldigt ind i processen, og genlæste hvis nu jeg skulle prøve selv.

En bog for folk, der elsker god mad - men krydret med så meget andet. Tucci virker som et utroligt sympatisk og interessant menneske, man gerne ville dele et måltid og et glas vin med.

No comments: